Засилено полицейско присъствие и безпрецедентни мерки за сигурност пред сградата на президентството белязаха извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при държавния глава. То бе насрочено с цел да се реши дали и кога ще бъдат проведени предсрочни избори.

Росен Плевнелиев свика лидерите на парламентарно представените партии в 9.00 часа. Непосредствено преди този час на „Дондуков 1” се събраха десетки протестиращи – както от движението ДАНСnomore, продължение на това от антиправителствените акции ДАНСwithme, така и от „Гражданско движение Днес”, които искат национален консенсус. Хората настояват политиците да седнат на една маса и да се разберат в името на бъдещето на България. Демонстрантите издигнаха голям транспарант с надпис „България е силна, когато е единна”.

Сред протестиращите имаше и представители на "Ранобудните студенти". Младите хора запалиха знаме на БСП в знак на недоволство, че управляващите все още не са подали оставка. Като цяло обаче не се стигна до напрежение между протестиращи и полиция.

По-късно от БСП изпратиха декларация до медиите, в която остро възразяват срещу подпалването на знамето на партията пред президентството. "Поругаването на символи, горенето на знамена и книги, рушенето на паметници, е форма на агресия и фашизъм. БСП винаги е търсила диалог и е зачитала мнението на другите", посочват червените.

При пристигането си за заседанието под засилен полицейски кордон, почти всички политици, сред които Пламен Орешарски и Бойко Борисов, отказаха да дадат изявления пред медиите. Това направи само лидерът на "Атака". Волен Сидеров посочи, че все още датата 27 юли технически била възможна за провеждането на пресрочни избори.

„Това може да стане с бързи промени в Изборния кодекс и след оставка на Орешарски. Не виждам причини да бавим вота – за какво се дръпнат в момента, това е въпрос към Станишев, Местан и Борисов. Според мен трите партии се договарят в момента – няма да се учудя БСП и ГЕРБ да се договорят с нов кабинет в този парламент”, заяви националистът.

Миналата седмица президентът обяви, че от Народното събрание зависи докога ще работи правителството. Той обаче настоява за референдум по изборната реформа с трите въпроса за мажоритарно, електронно и задължително гласуване.

По-късно, след продължилото над 4 часа заседание на КСНС в кратко изявление пред медиите Плевнелиев отново не посочи докога ще работи кабинетът. Стана ясно обаче, че предсрочен вот ще има в периода 28 септември-12 октомври.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство