Временната анкетна комисия, която разследва "българската връзка" в скандала с австрийския лобист Петер Хохегер, реши да покани за изслушване предишния президент Георги Първанов.

Предложението беше направено от Вилям Попов, който днес запозна членовете на комисията с документация, получена в качеството му на гражданин, по случая с договора с Хохегер. Идеята му беше подкрепена от председателя на комисията Димитър Главчев от ГЕРБ, който мотивира искането с медийни изяви на Първанов и на Моника Йосифова, които според него може би имат нещо общо с темата, разглеждана от комисията.

Още при избухването на скандала предишният държавен глава обаче каза, че подкрепя анкетната комисия по случая и дори се обяви за това тя да разшири своя предмет и да обяви всички договори, които последните няколко правителства на България са сключвали.

Създадената от парламента комисия изяснява лобисткия скандал, свързан с управлението на Тройната коалиция и предоставените 1,5 милиона евро на австрийския лобист Петер Хохегер за "лъскане" имиджа на България.

Името на жената до лидера на БСП Сергей Станишев - Моника Йосифова, също беше замесено – според австрийското списание „Ди Пресе” част от парите, получени от българското правителство, са отишли в джоба на австрийския вътрешен министър, а друга се е върнала в ПР агенцията на Йосифова.

Работила съм за имиджа на България, заяви тогава Йосифова и каза, че ще предостави на депутатите всички договори, които ПР агенцията й е сключила с "Хохегер", за които твърди, че са законни.

Бившият еврокомисар Меглена Кунева и Моника Йосифова, които бяха поканени за изслушване, не се явиха на днешното заседание. И двете са информирали, че са ангажирани, но са готови да
съдействат на комисията. Депутатите решиха да подновят поканата си и към двете.

Днес комисията изслуша Росица Велкова и Ивайло Георгиев.

Ивайло Георгиев в момента е председател на Борда на директорите на НДК. Росица Велкова е била съуправител на фирмата "Хохегер БГ".

Росица Велкова отново отрече да е знаела за договора на "фирмата-майка" с българското правителство и каза, че не може да знае защо в преговорите не е включен българския офис на фирмата, а са ползвани други подизпълнители.

Велкова каза, че "Хохегер БГ" се е занимавала основно с корпоративен пи ар. Хохегер е бил партньор на голямата ПР агенция Burson-Marsteller.

Велкова заяви отново, че не е нито член, нито учредител на ГЕРБ, а е била наета като независим експерт.

Ивайло Георгиев обясни, че е работил за голямата ПР агенция Burson-Marsteller, която е имала договор с "Хохегер" за Източна и Централна Европа и така са създадени офиси в различни страни.

След като договорът е бил прекратен през 2009 г., той е продължил известно време да работи за агенцията.