Моника Йосифова и Меглена Кунева ще бъдат извикани за изслушване от временната анкетна комисия за изясняване на лобисткия скандал, свързан с управлението на Тройната коалиция и предоставените 1,5 милиона евро на австрийския лобист Петер Хохегер. Това решиха депутатите от комисията. Те ще изслушат и Ивайло Георгиев и Росица Велкова, представители на българския офис на фирмата "Хохегер".

В скандала около разследвания за корупция в Австрия лобист бяха замесени бившият премиер Сергей Станишев и жената до него – Моника Янова. През 2008 година PR агенция на Петер Хохегер получила поръчка от кабинета на Тройната коалиция за кампания, за да „лъсне имиджа” на България пред европартньорите. Част от парите се върнали в PR агенция на Янова. Самият Станишев отхвърли напълно обвиненията и обяви, че сделката е проверена още в началото на мандата на ГЕРБ. А Моника Янова обяви, че е работила за имиджа на България.

Екскомисарят Меглена Кунева пък ще бъде извикана, за да изясни участвала ли е в консултативния съвет по проекта за изграждане на позитивен имидж на България в Европа, в който са били поканени независими експерти и държавници от различни страни.

На заседанието на комисията обаче не стана ясно кои от поканените са се включили в съвета и каква дейност е развивал той.

Изслушани бяха членове на комисията за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка, която е избрала Хохегер да осъществи кампанията за подобряване на образа на България, консултантът към комисията Росен Карадимов и главният секретар на МС по това време Севдалин Мавров, както и Ивайло Данаилов, бивш съветник на премиера Сергей Станишев.

Оригинални идеи

Според становището на Росен Карадимов предложението на Хохегер е имало две оригинални идеи, с които превъзхожда другия кандидат - създаването на Консултативният съвет е една от тях, а другата е европейски пресцентър.

Карадимов обясни, че не е длъжен да знае какво е свършено и какво е отчетено и отново повтори мнението си, че въпросният борд е бил добра идея и България е имала нужда да се чуват хубави мнения от други хора за свършеното в страната. Той беше категоричен, че не се е
срещал с Хохегер.

Ивайло Данаилов обясни, че е била необходима връзка с европейската преса, тъй като в медиите там е имало много негативни публикации за страната. В отговор защо цялата сума е платена авансово Севдалин Мавров обясни, че причината е приключването на бюджетната година.

По думите му парите не били от излишъка, а са преведени целево от Министерството на финансите, тъй като не били предвидени в бюджет 2007.

Депутатите коментираха и това, че отчетът за изпълнението на фирмата не е преведен на български и го има само на английски.

Депутатите на тест

В отговор на реплики, че всички знаят английски, Снежана Дукова от ГЕРБ раздаде на членовете на комисията тестове, за да определят нивото си по езика.

Йордан Цонев от ДПС настоя комисията да се запознае първо с превода, който се подготвя, и тогава да вика хора за изслушване. Според него трябва комисията да подготви въпроси към самия лобист Хохегер и да поиска писмен отговор.

Депутатите ще извикат следващия път и Вилям Попов, който е написал писмо до Народното събрание и бил следил отблизо процесите.