След дълги увещания „новото българско лице” в скандала „Хохегер” - Росица Велкова заяви пред bTV, че е шокирана от медийния интерес към нея и от опитите да бъде замесена в политически скандал.

Бившият управител на „Хохегер БГ” отрече да участвала в писането на предизборната програма на ГЕРБ, да е близка до министър Цветан Цветанов или да е взимала пари от австрийския лобист, срещу когото в страната му се води мащабно разследване за корупция.

„Нито съм член на ГЕРБ, нито нейн учредител. Работих като експерт в предизборната програма на партията по отношение на Националната стратегия за развитие на широколентовия достъп. Държа да отбележа, че не съм близка на г-н Цветанов и ще съдя всеки, който се опита да ме замеси в такъв политически скандал”, каза Велкова, която между 2008 и 2009 г. управлявала българското подразделение на компанията на Хохегер. Велкова потвърди позицията на ГЕРБ, че тя е била част от Експертната комисия по информационни технологии към партията.

„Българската следа” в корупционното разследването срещу лобиста тръгна от информация на вестник „Ди пресе”. През 2008 година правителството на Сергей Станишев поръча на фирмата на Хохегер PR кампания за изчистване имиджа на България. Според пресата в европейската държава част от заплащането за капманията прибрал бившият австрийски външен министър, а друга се е върнала в България през фирмата на настоящата половинка на червения лидер Моника Янова.

В разгара на скандала ГЕРБ поиска анкетна комисия, която да разследва сделката. Само преди ден главният партиен опонент на Станишев – Георги Първанов пък подкрепи идеята и дори я доразви. Самият Станишев отхвърли напълно обвиненията и обяви, че сделката е проверена още в началото на мандата на ГЕРБ. Според него „българската следа” е измислена от управляващите и е „димка” за отклоняване на вниманието от тежките проблеми в държавата.

Росица Велкова се оправда пред bTV, че не знае нищо за сделката между кабинета на Станишев и работодателя й.

„Запознавала съм се с Моника Йосифова, но не съм участвала в срещи или в изпълнението на договорите на нейната фирма с Хохегер. Този проект си го е движел лично г-н Хохегер с подизпълнители в България”, изтъкна Велкова. И допълни, че местната фирма „Хохегер БГ” се е занимавала само с корпоративни клинети, но не е имал капацинета да участва в политически проекти.