Сергей Станишев заподозря управляващата партия в измислянето на българската следа в скандала "Хохегер". „Наясно съм със ситуацията. Няма какво Цветанов да се прави на изненадан човек, който искрено се възмущава. Още преди една седмица, след срещата на ПГ на ГЕРБ, е дадено такова указание – да се съчинява българска следа покрай реален скандал, който тече в Австрия”, заяви лидерът на БСП.

Така той отговори на вицепремиера Цветанов, който преди ден поиска парламентът да създаде комисия, която да провери обстоятелствата около т.нар. „българска следа”.

Лобистът Петер Хохегер преди четири години бе избран от „Тройната коалиция” да „чисти имиджа на България” пред Европейския съюз заради корупцията и организираната престъпност. В скандала с Хохегер бяха намесени имената на бившия премиер Сергей Станишев и майката на детето му - Моника Янова. В Австрия срещу лобиста се води мащабно, а той е наричан "кралят на корупцията".

Станишев обяви, че в тази посока се тръгва по указание на премиера Борисов. За мен е ясно, че по този балкански маниер се опитват да отвлекат внимание от реалните проблеми, посочи Станишев.

Оценявам това като опит за шантаж и опит да се запуши устата и опозиционната дейност на мен, като председател на БСП, и на моята партия, допълни той. Искам да кажа на управляващите от ГЕРБ - и на премиера, и на министър Цветанов, че това няма да стане, няма да ми запушат устата, защото съвестта ми е абсолютно чиста, заяви Станишев и обяви, че социалистическата партия никога няма да клекне на управляващите.

 В същото време групата на ГЕРБ в парламента предложи създаването на комисия и призова към нея да се присъединят представители от всички партии. „Многократно сме били обвинявани в лобизъм от БСП. Всеки законопроект, който влиза в Народното събрание, е лобистки и какво се оказва накрая – БСП плаща на лобисти. БСП използва лобизма по мръсен начин. По тази причина - дължим на нашето общество тази прозрачност и изясняване на фактите. Искаме тази прозрачност навсякъде и във всичко”, каза Валентин Николов от ГЕРБ