Сянката на лобиста Петер Хохегер надвисна за кратко над името на ГЕРБ. Учредителка на партията била замесена в скандала, който от няколко дни тресе Австрия и България, съобщи БНР.

Росица Велкова - управител на фирма „Хохегер БГ” от ноември 2008 до лятото на 2009 година, беше назована като учредителка на партията и близка до вицепремиера Цветан Цветанов.

Малко по-късно от ГЕРБ опровергаха информацията, като уточниха, че Велкова не е била нито учредител, нито член на партията. Обясниха още, че тя е участвала като един от експертите в Експертната комисия по информационни технологии към ПП ГЕРБ. В рамките на комисията всеки един участник е имал възможност да дава становища и препоръки за развитието на сектор информационни технологии като цяло, посочват от партийния пресцентър.

Бомбата за българската следа в корупционното разследване, което се води в Австрия, хвърлиха именно управляващите – в двора на Тройната коалиция. Позовавайки се на информация на вестник „Ди пресе”, заваляха обвинения срещу правителството на Сергей Станишев.

През 2008 година то поръчало на ПР агенцията на Хохегер да проведе кампания за имиджа на България. Според изданието част от парите по проекта отишли в джоба на бившия австрийски външен министър. Останалите се върнали в страната – във фирмата на настоящата половинка на червения лидер Моника Янова.

Моника Янова, снимка: БГНЕС, архив
Снимка: БГНЕС

За да изчисти името си, тя даде пресконференция, на която отрече участието си в нелегална схема. Заяви, че атаката срещу нея е породена от общия й път със Станишев, докато тя е работила за имиджа на България. Янова изрази и намерения да ще съди хората, намесили я в скандала. В това число попаднаха вътрешният министър Цветан Цветанов и земеделският му колега Мирослав Найденов, които подпалиха искрата на българска територия.

В подкрепа на твърденията си Найденов попита чрез ефира на bTV защо, докато е бил „лъскан имиджът” на България, са спрени еврофондовете? Коментира и отправената закана да се яви пред Темида: "Темата се отвори в австрийското общество и по тази логика Моника Янова трябва да съди австрийските парламентаристи и австрийските вестници".