Кандидатите за президентския пост Красимир Каракачанов и Трайчо Трайков застанаха един срещу друг в първия дебат в ефира на bTV. Оказа се, че между двамата има различия не само по основните въпроси, свързани с политиките, които подкрепят, но и в езика на тялото.

„И двамата се справиха добре и показаха категорично очертани профили на кандидати”, коментира политическият психолог Антоанета Христова в студиото на „Тази сутрин”.

Според нея те са показали ясно личните си качества чрез своето невербалното поведение.

За кандидата на коалицията „Обединени патриоти НФСБ, ВМРО и Атака” Красимир Каракачанов психоложката коментира, че е показал добър опит в умението си да се изявява пред камера, да говори пред широка публика, както и да бъде сценичен. И думите, и езикът на тялото му показаха неговата ясна политическа и идеологическа позиция, добави още тя.

„Той използваше през цялото време двете си ръце, които казваха: „Аз категорично смятам”, коментира експертът по невербалното поведение.

Тя отбеляза обаче, че на няколко пъти Каракачанов е влизал в оправдателен режим, по темата за членуването си в Държавна сигурност например, който според нея е продължил по-дълго от необходимото.

 

Снимка: Ладислав Цветков

За разлика от него опонентът му Трайчо Трайков – кандидатът за президент на Реформаторския блок – показа с жестовете на ръцете си, че е отворен за диалог и преговори, което несъмнено е едно от най-важните качества за всеки бъдещ президент, заяви психоложката.

За неговото невербално поведение тя коментира още, че е било по „обрано” и сдържано и определи профила му като много „по-диалогичен”. Липсата на резки жестове показва, че най-вероятно с него са работили специалисти и са го посъветвали да бъде по-обран, твърди тя. Това според нея се дължи най-вече на недостатъчния опит на Трайков в изявите пред медии.

По време на дебатите не липсваше и момент на емоционалност. Тя пролича, когато двамата кандидат-президенти засегнаха темата за съдбата на своите предци като жертви на комунистическия режим. В този момент особено Каракачанов показа още по-силно своята емоционалност, докато Трайков отново беше овладян, отбеляза Антоанета Христова.

Тя съветва обаче при подобни дебати двете страни да залагат повече на естественото си невербално поведение, тъй като е важно за публиката да може правилно да оцени характерите им.

Жестът, който вероятно направи силно впечатление обаче беше ръкостискането между двамата опоненти в края на дебата. Посланието му означава: „Хайде, да вървим заедно напред”, коментира психоложката и добави, че това е невербалното отражение консенсуса, който постигнаха по някои от темите. Според нея това е важен знак, който съответства на ролята им на бъдещи президенти.

Вижте във видеото по какво се различават политическите дебати у нас и в САЩ според психоложката:

Снимка: bTV