Новият директор на център Фонда за лечение на деца в чужбина е Ива Станкова. Назначението обяви пред журналисти министърът на здравеопазването Таня Андреева, след като предишният директор Павел Александров напусна поста вчера.

Станкова е бивш депутат от БСП и бивш член на парламентарната комисия по здравеопазване, педиатър. Министър Андреева определи избора на д-р Станкова като успешен, допълвайки, че познава д-р Станкова отдавна и смята, че работата на фонда ще се нормализира.

По думите на министър Андреева, досегашният директор на фонда Павел Александров е освободен поради констатирани нарушения в работата - както административни, така и в сферата на трудовото законодателство.

По-рано в ефира на „Тази сутрин” Александров отхвърли обвиненията срещу него, а изпълнителният директор на Българския дарителски форум Красимира Величкова го защити, като нарече фонда „единствената работещо звено в Здравното министерство”.

Таня Андреева обаче обясни, че, докато той е бил директор на фонда, е било забавяно с над 100 дни разглеждането на документи на деца, нуждаещи се от лечение, раздавани са допълнителни материални стимули на хора, работещи по граждански договори и др.

Министър Андреева награди с грамоти и почетни знаци 31 лекари, допринесли за развитието на трансплантологията в България, а по-късно тя откри рисунка на стена „Дървото на живота" в памет на донорите, чиито органи са спасили човешки живот.