Освободен е директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров, съобщиха от "Фокус", цитирайки Министерството на здравеопазването.

Причините са резултатите от проверка на Инспектората на Министерство на здравеопазването във Фонда за лечение на деца в чужбина. Открити са нарушения във фонда, поради които се препоръчва да се извърши финансова инспекция на цялостната дейност на лечебното заведение от Агенция за държавна финансова инспекция, се казва в доклада на ведмоството.

По повод на констатираните нарушения на трудовото законодателство, предлагаме да бъде сезирана Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, осъществяваща цялостен контрол за спазването на трудовото законодателство, се препоръчва още в доклада.

Едно от констатираните нарушения е липсата на атестация на директора на Фонда и в досието му не се съхранява атестационна карта. Друго нарушение е, че Александров не е декларирал своето имотно състояние, както и получените през предходната календарна година доходи от договори за допълнителен труд, доходи от възнаграждения по извънтрудови правоотношения.

В средата на септември стана ясно, че кабинетът е предоставил допълнителни 4 млн. лева на Фонда. Средствата ще послужат за осигуряване на финансова възможност за лечение на деца в чужбина или когато съответните дейности не се осигуряват от традиционните източници.

От началото на годината до момента Фондът е отпуснал средства за лечение на 552 деца. Разходите към края на м. юли са в размер на 6 654 000 лв., което е над 100% от утвърдените за 2013 г. средства.

Александров е освободен по чл. 19 от Закона за администрацията, коментира той пред БТА . По думите му в петък миналата седмица, 4 октомври, е изпратил доклад до министъра на здравеопазването Таня Андреева и е приложил документи към него, с които опровергава констатирани нарушения, открити по време на проверката

Заповедта за прекратяване на трудовите му правоотношения е от четвъртък миналата седмица, съобщи Александров и допусна, че докладът му не е прочетен от компетентните лица.

Той каза, че ще се консултира с юристи и, ако отстраняването му от поста е неправомерно, ще заведе дело срещу МЗ.