Фалстарт на делото срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца. Близо две години след арестите във Фонда Павел Александров и още трима бивши служители застанаха пред Темида с обвинения за длъжностни престъпления и злоупотреби.

Съдът обаче върна делото на прокуратурата заради допуснати нарушения. Мотивите са неясноти и противоречия в обвинителния акт. Прокуратурата контрира, че делото е много обемно и става дума за една фактическа грешка – сбъркана дата.

За първи път след шумните арести във фонда една майка, чието дете не е дочакало лечение в чужбина, се престраши да разкаже историята си.

Настоява за анонимност. Казва, че месеци наред е молила фонда да одобри операцията на момиченцето й зад граница.

„Говорила съм с директора и за него нещата стояха много лесно. Казваше ми – нали детето е под лекарско наблюдение, какво толкова, нищо няма да му стане. А аз не знаех как може директор на Фонд да реагира по този начин. Те дори не дадоха шанс на детето ми да претърпи операция и да получи шанс за живот”.

В подкрепа на Александров обаче в съда дойдоха и родители, чиито деца са спасени след операции в чужбина.

Според прокуратурата Александров е решавал еднолично и по неясни критерии кои деца да се лекуват в чужди болници. Бившият директор отрича.

„Най-скандалното е, че в случая се касае за лечение на деца, че са се нарушавали правата на децата и правото им да бъдат лекувани по адекватен начин, така че да бъде осигурено тяхното лечение”, заяви прокурорът по делото Ирина Арменова.

„По наше време едно дете не беше закъсняло, а сега има толкова закъснели – и всичко е наред. При нас нямаше и ни съдят. Значи има нещо сбъркано в системата”, каза подсъдимият Павел Александров. Дали наистина едни деца са лекувани за сметка на други, ще трябва да се докаже в съда.

След седем дни ще стане ясно ще започне ли делото.