Решение, което ще позволи да се преодолее кризата в резултат на спрените плащания от Европейската комисия по Оперативна програма "Околна среда" и по две оси на ОП "Регионално развитие", предстои да вземе правителството на утрешното си заседание, съобщиха от правителствения пресцентър.

С него на министъра на финансите се дава разрешение да осигури финансиране с национални средства в размер до 750 млн. лв. на плащанията по проекти, които ще бъдат възстановени в държавния бюджет след възобновяване на финансирането по програмите от Брюксел. Спиране на плащанията по проектите поставя под риск реализацията им в срока на допустимост на разходите, както и приключването им в рамките на програмен период 2007-2013 година.

Предстои правителството да одобри проекта на новата оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Целта й е да се предотврати социалното изключване на най-бедните. Средствата ще бъдат насочени в две направления - осигуряване на индивидуални пакети от хранителни продукти за нуждаещите се за период от седем години, както и подкрепа за обществените трапезарии, което ще гарантира целогодишното им функциониране.

Министрите ще разгледат предложението на министъра на културата за обявяването на Рилския манастир за обект с национално значение. Новият статут ще подпомогне опазването на културното наследство на манастира, както и развитието на територията, на която е разположен.

В дневния ред на кабинета са включени решения за осигуряване на средства за разплащане на строителството на отсечката Белокопитово-Каспичан от автомагистрала "Хемус" и на 9-километров участък от дясното платно на АМ "Марица", за ремонтни дейности на училищни сгради и на бази за учебно-практическо обучение, както и за гарантиране на нормалното функциониране на съдебната система.

Правителството ще предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде укази за назначаване на посланик в Колумбия, Еквадор, Венецуела и Перу.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани