Предсрочните избори ще бъдат в периода от 28 септември до 12 октомври 2014 година. Това обяви президентът Росен Плевнелиев след над четири часа съвети с парламентарно представените партии.

Тук трябва да се отбележи, че между 5 и 12 октомври за електората на ДПС е изключително важно да няма избори, защото тогава е един от техните големи религиозни празници.

От краткото изявление на държавния глава не стана ясно кога ще бъде подадена оставката на настоящия кабинет. На излизане от президентството премиерът Пламен Орешарски запази мълчание на фона на силни освирквания.

Снимка: Ладислав Цветков

Снимка: Ладислав Цветков

"Необходимо е достатъчно време за подготовка на изборите, за да не поставим под съмнение тяхната легитимност и резултати. Датата на изборите би следвало да зависи не от тънки политически сметки, а от интереса на гражданите. Основната ни задача е да успокоим нацията", е казал Плевнелиев пред членовете на КСНС, цитиран от пресцентъра си.

Държавният глава е изразил готовност да бъде част от решението за дата за предсрочни избори, но то зависела от мандатоносителя и от управляващата коалиция.


 

Оставка кога?

Според лидера на „Атака” Волен Сидеров конкретната дата на предсрочните избори ще бъде обект на допълнителни консултации между парламентарните сили. Определянето й щяло да бъде последвано от оставката на Орешарски.

Снимка: Ладислав Цветков

Същия формат на разговори посочи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: „Би трябвало отзад напред като се тръгне – да се тръгне тогава със служебно правителство, защото всички се съгласиха, че юли е било на инат и екзотика”.

Снимка: Ладислав Цветков

"Дори утре да има оставка на кабинета, този кабинет ще работи точно до датата, след която започват 60-те дни до определената дата за предсрочни избори", коментира лидерът на ДПС Лютви Местан. „Решението за провеждане на предсрочни парламентарни избори не е израз на признание за провал, а е израз на една друга степен на политическа зрялост и отговорност пред публичния интерес. Сега, в началото на следващата седмица, остава да определим срочната дата – 28 септември, 5 или 12 октомври. За нас са отворени и трите опции”, каза още той и допълни: „Би било леко некоректно да се представят и партийни прочити, освен това рискуваме да бъде уличени едва ли не в стремеж към партийна експлоатация на постигнатото съгласие”.

Снимка: Ладислав Цветков

"Оставката на правителството е функция на политическите консултации, които предстоят, но няма да има празен ден без правителство", обеща лидерът на БСП Сергей Станишев. Той добави, че не е и добра практика правителство в оставка да работи дълго време. Според него днес на КСНС становището и декларацията на президента излизала извън пълномощията на институцията, която управлява.

Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок ще обяви своята позиция в сряда, като преди това заявиха, че очакват от днешната среща оставки и конкретна дата за изборите.

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков каза пред радио"Фокус", че днес ГЕРБ и ДПС са продиктували на Росен Плевнелиев кога да са изборите и към днешна дата има само двама кандидати за премиер - той и Бойко Борисов.

Ето и цялото изявление на държавния глава след края на заседанието на КСНС:

"Позволете ми да ви запозная със становище и предложение на Консултативния съвет за национална сигурност относно актуалната политическа обстановка в страната.

Парламентарно представените политически сили, членове на Консултативния съвет за национална сигурност, обсъдиха актуалната политическа обстановка в страната и като отчитат, че изборите за Европейски парламент не дадоха допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки и цялостни реформи, като отчитат, че наред с това европейските избори не зададоха ясна алтернатива, се обединиха за необходимостта от плавен преход към политическа стабилност и за нуждата от провеждане на политически консултации за постигане на съгласие за:

1. Датата на предсрочни парламентарни избори в периода от 28 септември до 12 октомври 2014 г.;

2. Определяне на приоритетни задачи на парламента и на изпълнителната власт;

3. Ускоряване на процеса на финализиране на Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни фондове за периода 2014-2020 г.;

4. Определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар;

5. Създаване на гаранции за провеждане на честни и свободни избори.

Позволете ми да благодаря на членовете на Консултативния съвет за национална сигурност за изключително коректния и добронамерен диалог, дебат, който имахме, за конструктивния и национално отговорен подход.

Вярвам, че днес взетото решение на Консултативния съвет за национална сигурност е една важна стъпка към стабилност и ясна перспектива пред държавата.

Благодаря още веднъж на всички. Пожелавам успешен ден".

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство