„Смятам, че Кристалина Георгиева наистина имаше основание за оставка като еврокомисар след тази авантюра със смяната на кандидата ни за генерален секретар на ООН”, каза кандидатът за президент Ивайло Калфин в ефира на bTV.

„Георгиева каза, че са я поканили, но не знам дали е станало преди или след ООН”, допълва Калфин. По думите му за тези позиции обикновено се кандидатства, а не те канят.

„При всички случаи смятам, че е търсела друга възможност”, допълни той.

„Парадът на нашите кандидатури за ООН не беше особено славен, особено накрая. За мен е безобразие, че по този начин в последния момент беше направена промяната”, каза още Ивайло Калфин. Той добави, че точно сега започва много важен период за Европейската комисия, в който трябва да бъде изработен новия бюджет.

„Европейският съюз се променя и ще е много различен от 2020 г. нататък”, смята Калфин.

Той добави, че изборът на нов еврокомисар е работа на министър-председателят, но в средата на мандата е трудно да бъде избран друг човек. Калфин каза, че кандидатът трябва да може веднага да влезе в „обувките” на международната политика”.

За предизборната кампания Ивайло Калфин каза, че сам е поискал среща с Мустафа Карадайъ, но не го е молил за подкрепата на ДПС. Срещата между двамата се състоя на 21 септември, в началото на предизборната кампания.

„Срещата ни завърши като си обещахме взаимно съдействие за технологията на изборите и да ги предпазим максимално от манипулация”, добави Калфин.

В студиото на „Тази неделя” кандидатът за президент Ивайло Калфин гостува със съпругата си Цветанка Калфин. Двамата се познават общо 27 години, но са женени от 23. Описват семейният си живот като щастлив, а най-специален е моментът, в който се е родила дъщеря им.

Повече вижте във видеото: