Пореден кадрови гаф сътвори правителството на Пламен Орешарски след назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Часове, след като членовете на двете официално управляващи партии - БСП и ДПС, "се покаяха и поискаха прошка" от хората, протестиращи шести ден срещу "повишението" на депутата от ДПС, експертният кабинет на Орешарски обяви назначаването на петима зам.-министри.

Сред тях е Иван Валентинов Иванов, който бе определен за заместник на Цветлин Йовчев в МВР.

Според кратката му визитка от съобщението на правителствената пресслужба, в последните шест години е главен юрисконсулт на "Билдинг Строй Експрес" ЕООД. Преди това е ръководил офиса на "Воинтех" ЕООД в Шумен.

Проверка на вестник „Капитал" в информационната система ДАКСИ обаче показва, че през 1995 г. Иванов става управител на шуменския клон на силовата групировка СИК. С нея е свързан и баща му - бизнесменът Валентин Иванов - Шошо.

Тази информация бе мигновено разпространена в много медии и предизвика мигновената реакция на Цветлин Йовчев. Вътрешният министър поиска оставката на новоназначения си заместник Иван Иванов по-малко от два часа след съобщението на Министерски съвет за назначаването му.

„Оповестените от медиите данни за зам.-министър Иван Иванов не позволяват оставането му на работа в МВР,” категоричен бе Цветлин Йовчев пред агенция "Фокус".

„Затова незабавно поисках оставката му от поста. Неговата кандидатура не е мое предложение, приех политическо назначение, предложено на министър-председателя от парламентарната сила, която е излъчила г-н Иванов като депутат в 42-ото Народно събрание. Аз самият се запознах с него едва днес,” уточни вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Иван Иванов е избран за депутат от Коалиция за България от 30 МИР Шумен с гласовете на 26,61% от избирателите.

Пред БНР Цветлин Йовчев обясни, че не е познавал Иван Иванов и не е бил запознат с „кариерното му развитие”. Вътрешният министър смятал депутата за политическо назначение, което щяло да помогне за реформата в МВР.

Последва мигновената реакция на министър-председателя, който уволни новия зам.-министър. Прессъобщението бе поместено на страницата на правителството около 22:00 часа вечерта.-

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите