Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност във вторник е най-очакваното събитие от предстоящата седмица, защото на него трябва да бъде обявен още колко време ще работи правителството.

Стратезите в ГЕРБ, БСП и ДПС умуват над датите за оставка и предсрочен вот, като всеки търси най-добрия за партията си момент избирателите отново да застанат пред урните. Никоя от политическите сили не е зачеркнала и евентуални партньорства сега и при следващо управление.

Според източници на „Труд”, хората на Бойко Борисов разработват две стратегии за КСНС. Едната е изборите да се състоят на 28 септември, заедно с референдум за задължително, мажоритарно и електронно гласуване заедно с вота.

Националното допитване по изборните въпроси, инициирано от президента, беше подкрепено от ГЕРБ, които помогнаха за събирането на подписи. ГРАО не зачете част от тях, но инициативният комитет внесе и допълнителни парафи. Ако валидните са над 500 000, референдумът задължително ще се проведе.

Всекидневникът пише, че ако това не стане, ГЕРБ ще гласува с БСП за референдум, при който задължителен вот има само в рамките на България. Така партията ще се спаси от подозрението, че работи в комбина с ДПС, които не искат задължително гласуване.

Ако във вторник партиите не се обединят около дата за предсрочни избори, Борисов и компания е възможно да бойкотират парламента.

Според източници на „Труд” в БСП, Сергей Станишев няма да излезе с предложение за дати на оставка и предсрочни избори. Негово изказване вчера дава основания да се мисли, че на „Позитано” вече са склонни на широка коалиция с ГЕРБ.
ДПС също се очаква да замълчат за датата на вота пред КСНС.

В същото време, премиерът Пламен Орешарски, който в момента се подкрепя официално само от участниците в летните контрапротести, може „да обяви независимост” на 4 юли, според някои информации.

Не е невъзможно и оставката да стане факт във вторник следобед (веднага след КСНС) или в сряда.

На този етап само едно е сигурно – оставката ще дойде в момента, в който всички политически сили са готови за нея.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство