ГЕРБ ще подаде ръка на управляващите по един от важните въпроси в страната – вълната от сирийски бежанци, която ни заплашва. Това обяви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов с уточнението, че предложените от кабинета мерки трябва да са „разумни”.

След заседание на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, Цветанов коментира, че правителството е бездействало в предходните месеци и затова няма как сега да бъдат избегнати затрудненията с растящия брой на сирийски граждани, стъпващи на българска територия.

„Едва днес имаме филтрационен център, който вече функционира. Това е несериозно при положение, че има увеличаване на капацитета с 80% на миграционната вълна и бежанците, които в момента са влезли в страната - над 3700 от началото на годината. Като съпоставка за миналата година са били над 540. За голямо съжаление, през всички тези месеца не са предприети мерки, които можеха да избегнат тези затруднения”, каза бившият вътрешен министър.

Според него най-важната препоръка от страна на ГЕРБ е да се започне работа с държави от ЕС, които могат солидарно да приемат част от бежанската вълна. „По всички мерки, които са адекватни, навременни и разумни, ще бъдат подкрепени, защото в тази посока не трябва да правим политика и да политиканстваме”, каза още Цветанов.

На заседанието на комисията в НС зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов обясни, че издръжката на един бежанец за месец е 1100 лв. Към този момент броят на бежанците у нас бил малко под 4000.

„Нарастването на броя на бежанците е доста динамично - ако средно е било около 400 на месец, за август броят им е 1500, от началото на септември до момента бежанците са около 550. На първо време търсим сгради, за които не ни трябва финансов ресурс, тъй като е по-добре да изразходваме този ресурс за лекарства, настаняване на бежанци. За момента няма усложнения на криминогенната обстановка. Създадена е методика, по която, при първоначално настаняване на бежанците, ги интервюираме, за да може да се отделят лицата, които попадат в т.нар. рисков контингент. Те ще бъдат настанявани в закрит тип лагери”, заяви Маринов.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас