Парламентарната група на ГЕРБ внесе законопроект за разширяване на правомощията на служебния кабинет, така че той да може да води преговори за заеми с финансови институции в и извън Европейския съюз. Документът (виж го на снимките в галерията) е внесен в деловодството на парламента в 16:49 часа във вторник следобед и е подписан от Бойко Борисов, Цецка Цачева и Менда Стоянова.

От ГЕРБ предлагат служебният кабинет „при необходимост да води преговори и да сключва договори за външни заеми с други държави, Европейския съюз и неговите институции, както и с други международни организации и финансови институции, при условия на последваща ратификация от Народното събрание”.

В мотивите към предложението се посочват проблемите в изпълнението на приходната част от Бюджет 2014, както и проблемите във финансовата система през последните месеци, които според ГЕРБ налагат предвиждането на допълнителни буфери.

„За да внесем допълнителна сигурност в случай на бъдеща несигурност във финансовия сектор в периода на отсъствие на Народно събрание, е необходимо да приемем това решение”, настояват от ГЕРБ в мотивите си.
Въпреки че от партията на Бойко Борисов определят такова решение като „национално отговорно”, от БСП го разкритикуваха яростно и го определиха като противоконституционно.

„Актуализацията на бюджета не е проект на правителството „Орешарски", а на президента Росен Плевнелиев. Как иначе да си обясним желанието служебно правителство, което не е пряко избрано от народа, да сключва дългосрочни договори”, попита депутатът-социалист Атанас Мерджанов от парламентарната трибуна по време на дебата за актуализацията на държавния бюджет.

„След като е ясно, че не това правителство ще го изпълнява, питам чия политика ще реализира този бюджет - на президента Плевнелиев, на ГЕРБ или на ДПС? Кой ще поеме отговорност за повишаването на държавния дълг и задълбочаване на бюджетните дефицити?", попита той.

„Абсурдът на политическия миш-маш, създаден от сближаването на ДПС и ГЕРБ, стигна до там, че днес партията-мандатоносител ще гласува против бюджет, внесен от правителството, а довчерашната опозиция ще подкрепи предложението на тези, чиято оставка истерично искаше цяла година", коментира той.

"България не е богата държава, не надувайте изкуствено дългове и дефицити, за да осигурите комфорт на едно краткосрочно служебно правителство, не задължавайте допълнително българските граждани, само за да скрепите новата си дружба", призова Атанас Мерджанов.

От БСП заявиха, че в сряда ще внесат
„контрапредложение” - банките, поставени под специален надзор, да изплащат гарантираните влогове на клиентите си до 3 месеца след налагането на специалния надзор, а не до три месеца след обявяването на фалит, както е по закон.

Правителството предлага увеличаване на нивото на държавния дълг до 2,7% с допълнителни 3,425 млрд. лева, от които 2,7 млрд. лева са за стабилизиране на ситуацията с Корпоративна търговска банка. Останалите 725 млн. лева ще могат да се използват като буфер при възможни плащания от следващите две правителства тази година.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани