Бюлетините за Евроизборите на 25 май „за първи път” изключват възможност за контролиран вот. Това обявиха в „Тази сутрин” експертът по избори проф. Михаил Константинов и депутатът от Коалиция за България Татяна Буруджиева. Всяка бюлетина ще има номер, който остава извън нея, и така манипулация не практика не може да има, освен ако съответният гласоподавател не бъде повлиян психологически.

„Нека хората да знаят, няма как някой да разбере как сте гласували. Преди отиваха с 20 лева при баба Гинка, тя е съвестен човек, като ги вземе, върши работа. Сега бюлетините имат специален номер долу. Сега дилърът отива и казва, че знае, защото има номер. Бабата се шашака и гласува за него. Вотът не се контролира. Ако толкова ви купуват гласа, вземете парите и гласувате напук, за когото искате. Ако някой си мисли, че му контролира вота, той ще бъде контролиран. Една от главните задачи на изборната администрация и на медиите е да обясняват, че не могат да контролират вота”, обясни Константинов.

Той предвиди и още една „неприятна изненада” за дилърите, които са подлъгани от статистиката. Част от гетата вече са изпразнени, а има и райони, в които броят на имената в списъка надвишава значително броя на живеещите: „Ако купи пет гласа, късмет ще има”. Буруджиева припомни, че май е и периодът, в който българите тръгват на гурбет в чужбина, което също ще намали потенциалните гласоподаватели.

Въпреки тези данни двамата прогнозираха избирателна активност от 50-60%, което е 2,8-2,9 милиона души. Така за един евродепутат ще са необходими около 150 000 гласа. За да бъде разместена листата чрез преференция на втория в нея ще му трябват поне 10 000 гласа (7%), за да стане първи и то ако първият, има по-малко. Буруджиева обясни, че преференцията не е за хора, които нямат представа за хората в листата. Според Константинов тя повишава интереса.

Той поясни как се гласува в бюлетините за Евровота, тъй като за първи път в тях се отбелязват две неща. „В лявата част избирате любимата партия или независим кандидат. Ако се съсредоточите само върху преференцията, може да забравите партията и така бюлетината става недействителната. Позовавам се на опита в Германия – там е на две части и са им трябвали 10-ина години да се научат да гласуват”, каза той.

Депутатът от КБ обаче не се съгласи и заяви, че упражняването на вота е много лесно и даде за пример Косово. „Има и кампания, освен на ЦИК, ние също допринасяме. Всяка една партия ясно и сериозно ще си натрапва нейния номер в бюлетината. На Евроизбори, където са събрани твърдите привърженици, а другите са мотивирани от конкретен човек, автоматично няма как да задраска нищо”, обясни тя.

Буруджиева каза още, че на тези избори ще може да се използват два знака – „хикс” и „чавка”, тъй като голяма част от невалидните бюлетини при миналите избори са заради сгрешен знак. „Чавката” е естественият знак, „хиксът” е за тотаджийте”, допълни Константинов. Ако пък някой сбърка, ще има право на втори опит.

Двамата се обединиха около мнението, че сбърканата статистика при преброяването на населението няма да повлияе на вота, но предстои да се изчисти методиката как да се изчистят избирателните списъци по принцип.

„Червеният” депутат се извини за датата 25 май, която попада в периода на абитуриентските балове, но тя е конкретно определена по правилата на ЕС. Според нея обаче изборите няма да повлияят особено на празнуването.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)