Движението за права и свободи (ДПС) получава високи позиции в новия Европейски парламент, съобщиха от пресцентъра на българската партия. Бившият министър на околната среда и водите в кабинета „Орешарски” Искра Михайлова е предложена за председател на Комисията по регионално развитие.

Евродепутатът Филиз Хюсменова е избрана за заместник-председател на политическата група Алианса на либералите и демократите за Европа. ДПС e на път да направи и друг пробив в Европейския парламент - партията излъчи кандидатура за председател на Комисията по регионално развитие на европарламента, се казва още в съобщението.

Изборът за поста на председател на Комисията по регионално развитие, кандидат за който е Искра Михайлова, се очаква да бъде направен на заседание на комисията на 7 юли.

„Имаме надежда, че за първи път, откакто България е член на Европейския съюз, български гражданин ще бъде председател на комисия в Европарламента”, коментира Хюсменова. „За първи път ДПС ще има представители на такива позиции и това ще е висока оценка за проевропейската политика на ДПС”, добави тя.

Евродепутатът Андрей Ковачев, член на Европейската народна партия и българската ГЕРБ, бе избран с 420 гласа за един от петимата квестори на Европейския парламент. Необходимото мнозинство за този избор бе 339 гласа, уточни председателят на ЕП Мартин Шулц.

Така Ковачев е първият български представител в ЕП, заемащ една от трите най-високи позиции в институцията и съставляващи Бюрото, към което се числят също председателят и неговите заместници. За петте квесторски места имаше шест кандидатури, сред които само една на евродепутат от България.

Пред български журналисти в Страсбург Ковачев коментира, че изборът му е признание. „За първи път има избран българин в ръководството на ЕП. Това е признание за работата ни в последните два мандата на европарламента и за работата на правителството на Бойко Борисов”, заяви Ковачев.

В отговор на въпроси той уточни, че квесторите ще работят за колкото може по-малко бюрокрация и администрация, за да може евродепутатите да се съсредоточат върху своята законодателна дейност. Квесторите отговарят за финансовите и социалните права на евродепутатите, за осигуряването на нормална работна среда. Те имат право да дават идеи на председателя и неговите заместници по всички въпроси, свързани с управлението на ЕП, отбеляза Ковачев.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)
  • И леви европейски лидери подкрепиха Юнкер за ЕК