Избраните за членове на Европейския парламент от Република България запознаха президента Росен Плевнелиев с акцентите в своята работа през следващите пет години, предаде пресцентъра на държавния глава. На първа по рода си среща по инициатива на Плевнелиев президентът и българските представители в ЕП се обединиха около 16 водещи за България направления, по които е необходимо както вътрешнополитическо съгласие, така и единодействие на българските членове на ЕП от всички политически семейства.

Като ключови приоритети президентът Росен Плевнелиев очерта преодоляването на трудностите при усвояването на средствата от оперативните програми в последните месеци от настоящия програмен период 2007-2013 г., подготовката на качествени проекти по европейските инструменти от следващия период до 2020 г., както и работата по приетата с консенсус дългосрочна Програма за развитие „България‘2020“.

Защитата на правата на българските граждани в Европейския съюз е друг приоритет, който ще бъде основен в работата на българските евродепутати. Българите не бива да бъдат използвани при решаването на вътрешнополитически проблеми в никоя друга държава-членка, коментира държавният глава и посочи важния глас на българските представители в ЕП в случаите, в които българските граждани са обект на неравноправно отношение в други държави от ЕС.

Евродепутатите ще отстояват активната българска позиция по отношение на Политиката на разширяване на ЕС, Политиката на съседство и политиките спрямо страните от Източното партньорство на ЕС, стана ясно по време на срещата. „Който говори за интеграция, трябва да работи за нея и по отношение на интеграцията на страните от Западните Балкани българите в Европейския парламент постигнаха много“, каза президентът Росен Плевнелиев. Като отделен акцент държавният глава обобщи активните усилия за утвърждаване на България като основен фактор за повече интеграция и свързаност на Балканите.

Българските евродепутати изразиха готовност да работят заедно за по-добрата репутация на България в ЕС и за повече доверие, както и да бъдат активни по отношение на защитата на интересите на българските общности зад граница.

Като основни теми в дейността на членовете на ЕП от страната ни бяха откроени мерките на европейско равнище за борбата с младежката безработица, като беше подчертано недостатъчното финансиране, предвидено за България – от 6 млрд. евро до 2016 г. страната ни ще може да разчита на едва 50 млн. евро. Страната ни ще работи активно и за повече европейска свързаност и за балансирано регионално развитие в рамките на ЕС, за нови политики, насочени към малкия и средния бизнес, който е в основата на европейската и на всяка национална икономика в Европа, както и за повишаване на енергийната сигурност чрез усилия в подкрепа на единния европейски енергиен пазар.

Политиките на ЕС в областта на миграцията и убежището остават приоритетно направление за страната ни като външна граница на ЕС и в контекста на миграционния натиск върху южните държави-членки на съюза. Българските евродепутати са единодушни също така в позициите си по присъединяването на България към Шенгенското пространство без граничен контрол и по отношение на продължаващото действие на Механизма за сътрудничество и оценка с ЕК.

Президентът и българските евродепутати споделиха мнението, че е време присъединяването на страната ни към преходния валутен механизъм ERM II и последващо членство в зоната на единната европейска валута да бъде изведено като национален приоритет.

Росен Плевнелиев и 14 от общо 17 български представители в ЕП обмениха мнения и по вътрешнополитическата ситуация в страната. Държавният глава очаква от политическите лидери да проведат разговори и да постигнат консенсус по предложение за дата за предсрочни парламентарни избори. По отношение на процедурата за избор на европейски комисар от България президентът беше категоричен, че държи на ясна и прозрачна процедура, която трябва да бъде предложена от политическите партии и правителството. Държавният глава счита, че страната ни не трябва да изчаква последния възможен момент, а да бъде активна в определянето и защитата на кандидатурата за нов член на Европейската комисия от България.

„Надявам се, че силният глас и подкрепата на българите за вас ще ви помогне да постигате по-добри и по-видими резултати за хората“, обърна се държавният глава българските членове на Европейския парламент. Президентът и евродепутатите се договориха да разговарят на среща в същия формат поне веднъж годишно.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)