ДПС се отказва от трета квота в новата Централна избирателна комисия (ЦИК) и ще подкрепи предложение на ГЕРБ за заместник-председател на комисията. Това заяви в началото на извънредното пленарно заседание лидерът на ДПС Лютви Местан.

По думите му Движението няма да внесе законопроект за изменение на Изборния кодекс, с което да се реши "очевадната несправедливост спрямо ДПС, упражнена с указа на президента".

„Благодаря на г-н Местан, че се опитва да въведе една справедливост, водена от факта, че ДПС са жертва. В случая най-голямата жертва на глупостта на Мая Манолова и нейния избирателен закон е ГЕРБ, защото ГЕРБ като първа политическа сила с толкова разлика пред БСП, колкото ДПС пред „Атака” – няма нито председател, нито зам.-председател, нито секретар”. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Мая Манолова в, разрез на всички разбирания за един закон, че той трябва да е за дълги години, направи избирателен закон само за тези евроизбори. Ако са 3 партии в парламента, този закон не важи. Ако са 5 партии, този закон пак не важи. Той е направен така, че Тройната коалиция – БСП, ДПС и „Атака”, да управляват ЦИК”, каза още Борисов.

„С гласовете си над 400 000 избиратели са отредили на ДПС статута на трета политическа сила. За този факт президентът остана глух, сляп и вместо да го отчете, избрани изравни с „Атака”, оплака се за пореден път Лютви Местан.

Увеличението на състава на ЦИК от 19 на 20 би довело до следното разпределение на 18-те членове, без двамата на партии и коалиции, представени в ЕП: ГЕРБ – 7 , БСП - 6, ДПС - 3, „Атака” – 2. „Това е абсолютно точното и по тази причина и неоспоримо справедливо”, посочи Лютви Местан.

По думите му имало очакване да се постигне съгласие по тази идея. На среща тази сутрин при председателя на Народното събрание обаче стана ясно, че от БСП не са готови. „Вместо това те предложиха да оттеглят една позиция. Не е възможно ДПС да направи това. Нека всички бъдат спокойни и доволни. Благата вест, защото днес е Благовещение, на парламентарните групи е, че ДПС не иска трети член на ЦИК”, обобщи Местан.

“Законът е ясен. Президентът го наруши брутално, като ощети ДПС. Не виждам защо парламентът трябва да вади един закононарушител от кашата, която забърка, защото утре всеки закононарушител ще идва и ще иска парламентът да му променя законите, за да му санира безобразията”, каза пред журналисти заместник-председателят на НС Мая Манолова.

Първо беше кафето

Лидерът на ГЕРБ и председателят на ДПС преди дни седнаха на една маса да пият кафе в центъра на Кърджали. Първо Борисов обяви, че той и Местан са длъжни да изпият едно кафе заедно.

Експремиерът бе посрещнат от лидера на Движението в кафе "Марая" заедно с министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, заместник-министъра на културата Велислава Кръстева и депутатите от ДПС от Кърджалийския район.

Бойко Борисов беше в Кърджали заради семинар на младежката структура на ГЕРБ, а Лютви Местан – на среща с местния актив на Движението.

"За тези, които ще опитат да спекулират, подчертавам изрично - след тази среща с Местан нито ще правим коалиции, нито сме по-малко опозиционни", заяви Борисов.

На въпрос кой е платил кафето, Борисов отговори: „Едното кафе е на сметката на Лютви Местан, защото, когато обърка адреса в Бояна, аз платих кафето. Сега беше негов ред.”

Грозна и компроматна кампания

„Предизборната кампания за евровота се очертава грозна и компроматна. Очакваме поредните фалшиви акции като костинбродската. Знак за това са и кодексът „Манолова”, и заявката на управляващите, че ще „изровят земята”, за да спечелят”. Така народният представител отГЕРБ Лиляна Павлова коментира предстоящите избори на среща с жители на варненския район „Аспарухово”, съобщиха от пресцентъра на партията.

Според нея, кампанията ще премине без истински дебат по политики и перспективи, какъвто е необходим.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)