Поканата на неподходящи лица е причина за провала на консултациите за Обществен съвет към бъдещия служебен кабинет, организирани преди ден от президента. Това бе първата по-сериозна инициатива на Росен Плевнелиев, посочи лидерът на ДПС Лютви Местан в Сливен.

Според него „утехата е, че това се случва преди сформирането на служебен кабинет и трябва да бъдат извлечени поуките, за да не се повтори това”. При формирането на временното правителство трябвало да има по-прецизен подход, за да не се предизвика вълна от недоволство при неговото представяне.

Местан бе категоричен, че ръководената от него партия ще върне мандата, за да ще решат гражданите как ще изглежда следващото Народно събрание.

„С акта на връщане на мандата ДПС предоставя правото на сформиране на правителството на българските граждани. Този парламент е с изчерпан кредит на доверие и няма как да продължи да работи, а тези, които искат неговия мандат да бъде довършен, не са готови за избори”, посочи политикът, който бе в Сливен за среща с актива на партията.

Местан засегна и темата с обвинението на Борисов, че Ахмед Доган е организирал покушение срещу него. ДПС очаква от главния прокурор да приключи бързо сигнала по проверката за твърденията на премиера в оставка, изтъкна наследникът на Доган. По думите му това би бил сериозен атестат за работата на Сотир Цацаров.

Според Местан, разследването по тази тема би могло да приключи за един ден, тъй като материалите, които трябва да се прегледат, са много малко. Партийният лидер бе категоричен, че ако тези материали съдържат класифицирана информация, Борисов би трябвало да бъде подведен под отговорност за нейното разпространение. Местан допълни, че ако се окаже, че такъв сигнал липсва, или не отговаря на истината, също трябва да се търси отговорност от премиера в оставка.

Под изявлението за покушение срещу Борисов стоял опасен сценарий за нагнетяване обстановката в страната, целящ да провокира напрежение, а ДПС от своя страна нямало да допуснат това. „Прокурорът е сезиран и трябва да направи бързо и качествено разследване,” каза в заключение Местан.

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Десислава Атанасова даде заявка за участие в изборите
  • Основна грешка на ГЕРБ - съсипването на малкия и среден бизнес
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали