Представители на ДПС влязоха на консултации при президента Росен Плевнелиев за съставяне на кабинет с искане държавният глава да връчи в четвъртък не един, а два проучвателни мандата. Идеята на движението бе максимално бързо България да се сдобие с „работещо редовно правителство”.

Лидерът Лютви Местан обяви, че очакват Бойко Борисов да изпълни не само политическата, но и мъжката си дума и да върне мандата, който се полага първо на ГЕРБ по конституция като първа политическа сила. Желанието на ДПС е след това Плевнелиев да покани Сергей Станишев и Пламен Орешарски, за да им връчи втория мандат, „който трябва да е успешен, защото това налага националният интерес на България”.

Преди началото на разговора Местан обяви, че по тази формула в понеделник на извънредно заседание може да се избере новият кабинет. След като излезе обаче се оказа, че президентът има неотложен ангажимент тогава и вторник бе посочен като краен ден за гласуване на правителство.

На въпрос дали ДПС ще получи експертни места в него, лидерът на движението заяви, че отговорът влиза в компетенциите на номинирания за премиер Орешарски. „Днес започват официалните разговори за програмата на кабинета „Орешарски” и вероятно през следващите няколко дни той ще представи и визита си за персоналния състав на кабинета”, каза той.

По думите му новината около новия кабинет е била произведена още преди два дни – на първото заседание на 42-то Народно събрание, когато се е видяло, че първата политическа сила е в тотална изолация и вариантът за кабинет трябва да се търси извън нея.

Въпреки създалото се впечатление, че ДПС ще подкрепи правителство с премиер Пламен Орешарски, днес Местан заяви, че говорят в „условно наклонение” и по някои въпроси, като плоския данък например, няма да си позволят компромиси: „Твърдим, че единствената възможност за съставяне на правителство е извън ГЕРБ, но нашата подкрепа ще е функция на постигнато съгласие за програмата на кабинета „Орешарски”. Няма да участваме в правителство, което ще променя плоския данък с прогресивен данък. Нас в такъв кабинет ни няма – не бихме искали да носим отговорност за подобно поведение”.

БСП и ДПС се събират днес на консултации за сравняване на платформи и позиции.

Местан коментира още, че във въпроса за стабилността на новото правителство място няма аритметиката и когато то не работи успешно, и 220 депутати няма да го спасят. И отправи призив към всички останали партии, които биха искали да вземат отношение към управлението, да положат надпартийни усилия и да подкрепят всички решения на кабинета в съответствие с публичния интерес.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа