Висшият съдебен съвет се разделя на прокурорска и съдийска колегии. Това стана, след като депутатите приеха на второ четене първия текст от конституционните промени, които регламентират структурата на кадровия орган.

„За” бяха 196 народни представители, „против” – 35, а нито един не се въздържа.

Предложението на Петър Славов от ПГ на РБ да бъде уточнено, че мнозинството от 2/3 ще бъде от всички народни представители, а не само от присъстващите в зала, не бе подкрепено от депутатите.

Председателят на ресорната комисия за промени в Конституцията и депутат от ПГ на ГЕРБ Димитър Лазаров заяви, че изборът за 2/3 не цели да стават пазарлъци. „Това означава, че нито една партия няма да може да налага силовото избора на членове на ВСС", посочи той.

„Една от основните причини да се настоява за това разделяне на съвета, е философията за борба с корупцията в съдебната система, която е залегнала в този конституционен законопроект”, подчерта от трибуната лидерът на ДСБ Радан Кънев.

По думите му прокуратурата е „свободна и длъжна” да разследва за корупция съдиите, но без разделение на ВСС има риск обвинител, участвал в назначаването на даден съдия да повлияе на производството.

„Когато прокурорите бъдат разделени от съдиите, те първо запазват в цялост тези свои задължения и правомощия да разследват срещу корупция, но второ получават сериозна вътрешна независимост на волята, когато разследват корумпирани съдии”, подчерта той.

В реплика народният представител Михаил Миков посочи, че членовете на ВСС не са нито прокурори, нито съдии, нито адвокати, а са членове единствено на органа.

„След избирането им, те не участват в заседания и не пишат актове, каквото са правили преди това. Те имат биография преди да бъдат избрани. Членовете на ВСС по никакъв начин не са нито съдии, нито прокурори. Те са длъжни по закон да напуснат другата си магистратска функция, докато изпълняват задълженията си като член на ВСС”, посочи още Михаил Миков.

  • "Правосъдие за всеки": Захариева няма време и комфорт
  • Борисов: Захариева и Иванов да се захващат за работа
  • Екипът на Христо Иванов отчете 20 години напредък за 1
  • Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието
  • Екатерина Захариева се чувства готова за правосъден министър
  • Бъчварова очаква "анекс" към коалицията догодина
  • Пореден протест в подкрепа на съдебната реформа (СНИМКИ)
  • Дискусията за реформата влезе в съдебните зали
  • Румен Петков не вижда смисъл от конституционните промени
  • Национален ден на отворените врати в съда