След само два часа дебати депутатите приеха Бюджет 2017 на първо четене.

Проектът предвижда и догодина държавата да харчи повече, отколкото събира. Планира се дефицит от 1,4% и икономически растеж от 2,5%.

Минималната заплата трябва да стане 460 лв.

Най-много допълнителни средства са заложени за отбрана и сигурност - над 800 млн. лв. За образование ще бъдат отделени 230 млн. лв. повече, отколкото в момента.

Снимка: bTV

Финансовият министър в оставка Владислав Горанов призова депутатите да не се поддават на популизъм.

„Ако разходната част се раздуе, няма да се увеличи минималната работна заплата, възнагражденията на учителите, помощите за деца с увреждания”, предупреди той.

Онова, което най-сериозно притеснява десните партии, са плановете на левицата за отмяна на плоския данък.

Според анонсите на БСП минималната заплата ще е без данъци, за средния доход от 900 лв. ще се внася данък от 32 лв. вместо почти 80 лв., но доходите над 1000 лв. ще се облагат с до 30% данък.

Снимка: bTV

Така например заплата от 3000 лв. ще се облага с почти 370 лв., вместо с 260 лв., както е сега. Най-добре платените ще внасят в хазната над 2000 лв. вместо 900 лв.

На първо четене бюджетът мина с гласовете на 102-ма народни представители. 58 депутати гласуваха „против”, а 11 се въздържаха. Народните представители от БСП не подкрепиха проекта, както бяха заявили и по-рано. 23-ма депутати от ДПС също бяха „против”. Освен депутатите на ГЕРБ, „за” проекта на първо четене гласуваха и от „Атака”, БДЦ и Реформаторския блок. От Патриотичния фронт един депутат гласува „против”, а деветима се въздържаха.

Следва обаче да видим най-интересното – какво ще се случи при второто четене на бюджета и какво от гласуваното днес ще се промени.

Вижте още във видеото: