Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в София късно вечерта в сряда. В четвъртък той ще разговаря с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и с външния министър Даниел Митов за разнообразяването на енергийните доставки.

Той пристигна на "Дондуков" 2 за срещата си с българския президент Росен Плевнелиев. Кортежът му пристигна пред Президентството минути след 9:30 часа в четвъртък.

САЩ и България препотвърждават своите отношения на стратегическо партньорство. Обсъждана е енергийната сигурност на България и интерконекторните връзки между газопреносните мрежи на България и нейните съседи и проектите от Южния газов коридор, както и диверсифицирането на газовите доставки. Конкретни мерки за борба с тероризма също са били предмет на разговорите във връзка с кризата в Украйна и активността на „Ислямска държава” в Сирия и Ирак. Подчертали са добрите си намерения за икономически и културни връзки. Плевнелиев и Кери са обсъдили и Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции.

Изключително присъствие на полиция, жандармерия и специални части има в Триъгълника на властта около площад „Независимост”. Към 9:00 часа, минути преди срещата на Кери с държавния глава Росен Плевнелиев, районът пред Президентството бе буквално стерилен. Всички кошчета за боклук бяха изпразнени с протокол след проверки за взривни устройства.

Снимка: БГНЕС

Джон Кери е вторият държавен секретар, който посещава София. Преди точно години в столицата бе и Хилари Клинтън, която изпълняваше ролята на първи дипломат в първия мандат на Обама.

Очаква се Кери да предложи възможността за снабдяване с газ през Гърция и да обсъди въпроса за строеж на нов ядрен реактор в АЕЦ „Козлодуй”. Борбата с корупцията и с тероризма също са в списъка с темите за обсъждане.

Заради посещението на Джон Кери в столицата от тази сутрин движението на коли в района около президентството и Министерския съвет ще бъде забранено, както и престоят и паркирането в зоните на площад „Александър Първи” и пред Народното събрание.

Заради посещението на американския държавен секретар столичани, които живеят на централния бул. „Евлоги Георгиев”, получиха специални указания от МВР. Някои от кооперациите в центъра на Столицата осъмнаха с бележки на входовете, на които МВР предупреждава гражданите да не отварят прозорците си на 15 януари от 9:00 часа сутринта до 21:00 часа.

Хората са предупредени и да не паркират автомобилите си на улицата. Полиция и „Градската мобилност” обаче започнаха акцията по премахването им още в сряда.

Очаквайте пресконференцията на премиера Бойко Борисов и Джон Кери на живо по bTV и на сайта bTVnovinite.bg след 12:00 часа!

  • Елена Поптодорова: Шистовият газ е шанс за независимост на България от руските капитали
  • Теория на конспирациите
  • Посещението на Джон Кери е струвало 5000 лв. на българите
  • САЩ предупредили Русия да не отмъщава на България
  • Кери обеща партньорство с България, няма развитие за визите (ОБЗОР)
  • „Атака” протестира срещу Джон Кери
  • Кери кой?
  • В София Джон Кери пое ангажимент за борба с „Боко Харам”
  • Джон Кери разказва за посещението си в София в Туитър
  • САЩ се ангажира България да стане силна и суверенна държава