За крайния ефект от „хвърления камък” започнаха да говорят усилено представители на властта след събитията около парламента в нощта на вторник срещу сряда. Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви вчера, че в акцията по евакуацията на депутатите е имало условия „човек да бъде убит”. Ден по-късно и народният представител от Коалиция за България Антон Кутев изрази притеснение за живота си и за този на полицаите, пазели него и колегите му в белия автобус.

„За мен камъка, с който ни замеряха, мога да го нарека „философски”. Но този камък, който успя да не ме уцели, е камък, хвърлен с цел да удари някого, то тогава е пратен с цел да убива”, заяви Кутев, цитиран от пресцентъра на партията.

По думите му човекът, хвърлил камъка, вероятно е искал да уцели полицай и едва ли е предполагал, че ще има идеалната възможност да замеря депутати. „Това, което мога да кажа, е, че поне още десетина камъни влетяха в автобуса, десет стъкла бяха разбити тотално, а други стотици падаха по главите на полицаите”, подчерта той.

По никакъв начин не мога да одобря радикалните действия както на протестиращите, така и на полицията, която се опита да си свърши работата, обясни Кутев. „Но беше ясно, че полицаите, изправени пред една голяма тълпа, няма как да я пробият. Желанието да се напусне парламента, преди да са се събрали повече хора, беше подценяване на ситуацията и на това, че някаква част от протеста да се радикализира”, поясни депутатът.

По отношение на часа на заседанието, мога да обясня, че просто някой не го е домислил, посочи Антон Кутев и допълни: „А за това къде биха могли да заседават комисиите, мога да попитам къде другаде да заседават тези комисии, ако не в Народното събрание”.

По думите му акцията с опита за извеждане на хората от парламента с автобус е била абсолютно провалена акция. Дали вкарването на автобуса в най-голямата тълпа, откъдето е ясно, че няма как да се мине, е било нарочно или поради някаква друга причина, не му е станало ясно.

Той обаче е останал изумен от това какво са успели да свършат полицаите през последните дни. „Тези момчета работят за хиляда лева заплата, да им падат камъни по главите и те да продължават да изпълнява поставените задачи - за тях мога само да заявя, че те направиха всичко възможно да изпълнят поставените им задачи, най-важното – да не използват насилие”.

„От друга страна кметът на София също трябва да има отношение към протестите, като на протестиращите да се задават маршрутите, по които да минават, за да може и полицията да си върши по-добре работата, като съблюдава за опазване на обществения ред, без да проявява насилие”, посочи Антон Кутев. „А какво се наблюдава – около двадесет човека с колела в продължение на около двадесет дни минават по софийските улици и протестират. Нека да го правят, но това трябва да е законно”, подчерта Кутев. „Защото има и едни други стотици граждани, които пътуват с автобус и закъсняват за работа заради невъзможността да се придвижват в София - те също са част от гражданското общество”, допълни той.

Споделяйки лични очаквания депутатът обяви, че хората на Бузлуджа ще бъдат стотици пъти повече от тези на жълтите павета.

Според Кутев трябва да се търси всякакъв диалог. „Проблемът е, че в момента гражданите в някаква степен отричат и едната, и другата партии, и ако ние се съберем и стигнем до диалог не значи, че протестиращите занапред ще бъдат удовлетворени”, изказа позиция той.

„Диалог трябва да има – единият трябва да е с гражданите, а другият - безспорно с ГЕРБ”, каза Кутев. Той обясни, че диалогът с ГЕРБ може да се получи по един единствен начин и този начин е да се случи в парламента. „Ние сме готови да направим всякакви възможни и смислени опити за това”, обясни Кутев. Той посочи, че диалогът между БСП и ГЕРБ е ясен, това е диалогът, който се води във вторник вечер. „От ГЕРБ казват, че ние ще вземем заем, а ние отговаряме, че той ще отиде за хората с увреждания, за социални добавки, за детски. От ГЕРБ казват, че ние ще вземем кредит от един милиард, който не ни трябва, а ние подчертаваме, че той е нужен защото бюджетът, който е заварен не е бил направен като хората”, обясни Кутев. „Ние водихме диалог, но той се прекъсна заради ситуацията с автобуса. Дори още от самото начало търсихме и различни форми на диалог”, каза още той.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите