Вътрешният министър рязко втвърди позицията си към протестиращите, заявявайки, че при снощните сцени пред парламента е имало условия ”човек не само да бъде наранен, но можеше да бъде и убит”. Тази си теза Цветлин Йовчев аргументира с думите, че са хвърчели големи камъни, павета и дървета срещу народните представители. Силовият вицепремиер говори пред журналисти след правителственото заседание в сряда. По-рано през деня той обяви в ефира на bTV, че „полицаите са си свършили перфектно работата”.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Не мислех, че хората, които протестират, ще бъдат готови тежко да наранят български граждани (депутатите и министрите – бел. ред.), които с нищо не са ги предизвикали и чиято единствена цел е било да се придвижат до домовете си”, добави Йовчев.

„Вчера български граждани, народни представители, министри, журналисти, служители на НС бяха поставени като заложници, бяха нарушени конституционните им права да се придвижват свободно. Това, което видяхме вчера, е абсолютно недопустимо за нито една държава и демократично общество. Не можем да търсим справедливост чрез закононарушение и чрез нарушаване на човешките права”, заяви Йовчев.

По думите му в последните дни се е виждало, че напрежението постепенно е нараствало. „Има продължителен период, в който има ежедневно протести. Продължаването на тези протести, начинът, по който се развиват, очакваме ескалация на напрежението". Без да дава подробности, Йовчев обяви, че сред протестиращите е имало провокатори. „Определено имаше лица, които бяха мотивирани да предизвикват напрежение”, заяви Йовчев.

Той определи действията на полицията като „абсолютно законни” и благодари на колегите си, които не са се поддали на провокации. В стремежа си да убеди обществото в безпогрешните действия на униформените той даде за пример безредиците във Франция, където миналата седмица избухнаха безредици на религиозна основа. „Вижте как действа там полицията. Полицаите ни се държаха изключително адекватно, разумно и благодарение на тяхното поведение не се стигна до повече пострадали граждани".

Единствената самокритика, която министърът направи, бе, че полицията не е очаквала, че „нивото на агресия ще достигне такива нива” при опита държавните лица да бъдат изведени с автобус. Обясни, че към момента на взимането на това решение то е било разумно. „Не очаквах от хора, които в голямата си част са мирно протестиращи, да видим такава форма на агресия. Това недооценихме, иначе в останалите аспекти постъпихме изцяло съгласно закона”, добави Йовчев.