Парламентът отхвърли на първо четене два законопроекта на опозицията за Закон за българския език. Депутатите влязоха в спор дали да има или не специален закон за българския език. БСП и Атака поискаха езикът да бъде обявен за официален и задължителен.

Първият законопроект бе внесен от проф. Любен Корнезов от Коалиция за България, а вторият – от Огнян Стоичков и проф. Станислав Станилов от Атака. Във втория проект се предлага предаванията на майчин език да се излъчват само по регионалните телевизионни канали. 

Законопроектът на левицата предвижда специална комисия да се грижи за опазването на чистотата на българския език.

"За" и "против"

„Законът гарантира правата на всеки български гражданин, за който българският език не е майчин, да използва и да изучава майчиния си език в училищата”, обясни депутатът от левицата Любен Корнезов.

Веселин Методиев от Синята коалиция коментира, че политическа дискусия върху езика е на ръба на нахалството и политическата разумност изисква да не се навлиза в територията на езика. Според него едно от усилия на прадедите ни е било съумеят да съхранят националната самоличност и идентичност.

„Не бъркайте комунизма с демокрацията”, призова сините проф. Корнезов и припомни, че през 1998 г. бил внесен такъв закон от Александър Пиндиков и тогава групата на СДС е застанала зад него.

От мнозинството обясниха, че и сега има закон, който да следи за чистотата на езика. Галина Банковска от ГЕРБ заяви, че проектите дублират конституционни положения и разпоредби в други закони.

"А и българският език е жива система, как да я сложим в една правна рамка. Езикът се развива по свои вътрешни правила и закони, в които не трябва да се намесваме", допълни Банковска.

Огнян Стоичков от Атака обаче каза, че е сигурен, че българският език заслужава много по-голямо внимание – да има закон, независимо че 114 акта говорят за такъв.  Той уточни, че на дневен ред е закон за български език, а не за защита на държавата.

"Във Великобритания наблюдателите на местните избори не могат да дръзнат да си позволят да направят предложение да признаят друг език, освен английския”, посочи Стоичков.

Депутатите за пример

„Важна е неспособността на учениците и студентите да създадат едно изречение”, каза проф. Андрей Пантев от левицата. И допълни, че депутатите са тези, които трябва да дадат пример.

„Нашите жестикулации, обръщения, агресивни реплики могат да дадат пример. Освен законодател, народният представител е цивилизован оратор”, каза Пантев.

Той самият обаче се „въздържал” от закона, не защото не е добър, а защото създавал речници кой, как, какво и как да се изрази.

От ДПС пък обещаха да следят за всички правописни и правоговорни грешки на депутатите. Лютви Местан, който е отбелязал грешките и в двата законопроекта, попита вносителите дали ще накажат себе си. В текстовете имало над 30 грешки - правописни, пунктуационни и логически.