Държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа. Това става ясно от думите на премиера Пламен Орешарски по време на среща с граждански организации, цитиран от „Дарик”. По думите на премиера има служители, които „все още са на работа", въпреки че за тях е потвърдено, че са участници „в събитията пред сградата на Министерския съвет".

Има и други, за които има оперативни данни. „По отношение на длъжностни лица, за които вие казахте, че има информация, че работят срещу правителството - стремим се да подбираме най-добрите кадри, сигурно не винаги успяваме, за да може да освободим администрацията от политически пристрастни фигури", добави премиерът.

„Досега има няколко случая, за които всички знаем и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни. Затова ще се въздържа от имена, не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично. Стремим се да се освободим от такива хора. За мен саботирането на дейност на което и да е ведомство, не е най-добрият начин да служи всеки държавен служител на държавата си. Мисля, че той прави обратното в такива случаи", каза още Орешарски.

Преди ден намек за партийно пренареждане дойде от изпратеното разпореждане от новия шеф на БСП-София Калоян Паргов за мобилизация на всички кандидати за държавни и обществени служби на митинга утре.

Реакцията на правозащитниците

Според вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов заплахата, изречена от премиера Орешарски, има по-скоро „стряскащ характер", и не почива не реални юридически аргументи.

„Вярно е, че има текст, който изисква политическа неутралност от страна на държавните служители. Никой закон не забранява членуването в политическа партия, нито пък забранява прояви, свързани с убежденията извън работата", посочи Христов.

Известният адвокат по човешки права Михаил Екимджиев обяви, че коментара на премиера Пламен Орешарски попада дори и под ударите на Наказателния кодекс. Ако някой държавен служител бъде уволнен с такъв мотив ще се погазят конституционните му права - на мирно събиране и на изразяване на мнение.

„Това означава, че системно, последователно, организирано се подготвя престъпление срещу конституционните права на гражданите! Това е престъпление по член 169, буква Б и В от наказателния кодекс - и налага спешна реакция от страна на главния прокурор, тъй като прокуратурата има правомощия да предприема действия за предотвратяване на престъпления!", обясни Екимджиев, част от „ Асоциация за европейска интеграция и права на човека"

Според него събирането на оперативни данни кой участва в прояви срещу властта също е недопустимо и незаконно.

 

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите