Софийската градска организация на БСП сне политическото си доверие както от президента Георги Първанов, така и от всички, които ще работят по проекта АБВ и неговата листа за изборите за Европейски парламент.

За да избегне заявяването на категорична позиция срещу АБВ и ясно разграничаване от алтернативния проект, председателят на градската организация на БСП София Калоян Паргов натовари този ход с особена символна тежест – той го постави по-високо от изключването от партията в йерархията на партийните взаимоотношения.

„В устава на партията има норма, свързана с прекратяване на членството. В устава е записано, че кворумът, с който трябва да бъде взето такова решение за снемане на политическо доверие, е много по-голям за прекратяване на членство”, изтъкна Паргов.

„Т.е. нормата на политическо въздействие за снемане на политическото доверие е много по-силна и когато цялата партия снеме политическото доверие, това значи много повече от прекратяването на членството. В устава няма формулировка, свързана с изключване, както беше тиражирано тази седмица от редица медии”, изтъкна председателят на градската организация на БСП.

В позицията на структурата не са посочени персонално личности. „Сваляме доверието от всички, които подкрепят една такава алтернативна листа”, уточни Калоян Паргов.

Партийната съдба на членовете на АБВ предстои да бъде решена на заседание на Националния съвет, което е с начален час 14:30 часа. По-рано в ефира на bTV Румен Петков изрази надежда да не стане „социалист на свободна практика” и прогнозира, че съпричастните към АБВ ще бъдат лишени от постовете си в левицата, но не и от членството си в партията.

На днешното си заседание градската конференция направи своите номинации за европейските избори. Номинирани са 41 души, като водач на листата, според социалистите в София, трябва да бъде лидерът на партията Сергей Станишев.

„Градската партийна организация единодушно застава зад лидера Сергей Станишев и го издига за водач на листата за евродепутати”, заяви Паргов. Сред номинираните са Илияна Йотова, Деница Златева, Георги Пирински.