Националният съвет на БСП трябва да реши съдбата на отцепниците от движение АБВ на президента Георги Първанов на днешното си заседание в централата на партията на ул. „Позитано” № 20.

От 10:00 часа ще се състои конференция на Софийската градска организация на БСП, на която ще бъде приета декларация срещу действията на АБВ. Според партията такива документи са приели над 160 организации в цялата страна.

На заседанието на градската организация на БСП ще обсъждат и номинациите за евродепутати, като се очаква най-много гласове да съберат лидерът Сергей Станишев и Илияна Йотова. Цялата листа на БСП за предстоящите избори се очаква да бъде готова до края на следващата седмица, за да бъде обсъдена на партийния конгрес на 8 февруари.

От 14:30 часа ще се състои заседанието на Националния съвет на БСП. На него ще се реши дали членовете на АБВ да бъдат изключени. По време на заседанието ще се проведе брифинг, като часът ще бъде допълнително уточнен.

Решението на АБВ да се яви на изборите за Европейски парламент с алтернативна листа с водач евродепутатът Ивайло Калфин предизвика крайно негативни реакции от страна на левицата. Обявената от Първанов цел за обединение на лявото чрез привличане на избирателите, разочаровани от ръководството на БСП, беше разпозната като категоричен опит за разцепление и дори беше квалифицирана като предателство.

След като от „Позитано” 20 определиха решението на членовете на АБВ да останат членове на БСП като „шизофренно”, в четвъртък лидерът Сергей Станишев направи опит за смекчаване на тона и сближаване на позициите, като настоя, че все още е възможно обединение на листите в името на „националния интерес и каузата на левицата”. Той отправи покана към хората от АБВ да присъстват на днешния пленум на БСП, за да обсъдят проблемите помежду си.

В петък обаче две от водещите фигури на АБВ – Георги Първанов и Румен Петков, обявиха, че не виждат смисъл да преговарят с БСП за членството си в партията и отказаха поканата на Станишев.

Днес ръководството трябва да реши дали да прекрати членството на Първанов и Петков в партията, с което или да изпълни първоначалната си категорична закана и да се съгласи с алтернативната листа, или да даде на заден ход в полза на смекчената си напоследък позиция към отцепниците.