В деня, в който се очаква ръководството на БСП да реши дали да изключи от партията президента Георги Първанов и Румен Петков заради алтернативния на левицата проект АБВ, Петков изрази надежда, че няма да остане „социалист на свободна практика”.

„Силно се надявам, че няма да говоря за последно като член на социалистическата партия”, заяви той в предаването „Тази събота” по bTV и прогнозира, че БСП няма да предприеме такива действия и въпреки „стигащите до брутализъм заявки” след обявяването на амбициите на новата формация, проблемът ще бъде решен по друг начин.

„Вероятно ще ни изключат от ръководните постове. Възможно е да има последствия за областните ръководители, които ще работят по кампанията на Ивайло Калфин”, предположи Румен Петков и потвърди решението си да не приеме поканата на Сергей Станишев да присъства на днешното заседание на Националния съвет.

Тежкият политически грях

Румен Петков обвини БСП в „тежък политически грях”, защото са предали избирателите си, като не са изпълнили предизборните си обещания за строителството на АЕЦ „Белене”, за премахване на плоския данък и за отмяна на забраната за пушене на закрито. „Поставихме под съмнение каузата за пряката демокрация – правим референдум, печелим референдум, а после…”, посочи Петков.

„Като че ли не участваме в управлението, особено от гледна точка на кадровата политика. Внасяме предложение за главен съдебен инспектор, извадено тихичко – това са решения, които дразнят обществото и аз съм против това задкулисие”, декларира бившият вътрешен министър от кабинета „Станишев”.

Той декларира, че „нелепите кадрови решения са на партиите, не на правителството”. „Силните решения в сферата на икономиката, разплащането с бизнеса, социалните мерки, са на кабинета, но скандалните действия и бездействия са на политическите партии”, категоричен е Румен Петков.

„Възхищавам се на г-н Йордан Цонев, който излезе и заяви, че ДПС има непреодолимо условие да участва в управлението и това е запазването на плоския данък. ДПС може да има непреодолими условия, а БСП не може? Ръководството ни е мандатоносител, а се държи като присъдружна партия. И в следващите години трудно една партия ще упавлява сама, но това не означава, че партиите не трябва да поемат отговорност”, посочи още Петков.

„Още нямаме яснота кой е номинирал половината министри. Въпросът е принципен, аз не приемам задкулисието”, заяви социалистът.

„Младата партия” АБВ

Петков евфемистично обяви амбициите на АБВ за по-сериозно участие в политическия живот. В коментар на изпуснатата реплика на Георги Първанов по време на пресконференция миналата сряда – „АБВ е млада партия”, Румен Петков обясни, че „АБВ е неправителствена структура с ясни политически заявки за евроизборите”. „Доколкото познавам г-н Първанов от дългогодишната си работа с него, нямам впечатление да се изпуска”, коментира той.

По думите му, движението е „алтернатива на задкулисието, на кандидатурите с неясен генезис и мотиви, заявка за политически диалог”. „Аз съм сигурен в един добър резултат, защото обществото има нужда от това, което ние предлагаме, а ние не предлагаме кой знае какво”, заяви Петков и припомни изложените от Ивайло Калфин няколко приоритета, първият от които се отнася до „демографската катастрофа, което отдавна е надминала размерите на криза”. „Има голям заряд в обществото и шанс за силно и убедително представяне. Нека не отнемаме шанса на хората, които са разочаровани от лъжата за АЕЦ „Белене”, за плоския данък”, призова Петков.

Той изрази убеждението си, че „втората листа е шанс левицата да изпрати в Европарламента солидна група” и за пореден път отхвърли тезата за разделението. „Усещането за единство като за единственост е вредно, усещането за монополизъм е вредно”, подчерта той.

Подслушване

В коментар за последния скандал с подслушването, в който беше замесено и неговото име, Румен Петков се отдаде на разсъждения за атмосферата, която цари в страната. Разочарован от дневния ред на обществото, той се възмути, че най-обсъждано е „дали Иванов се е чул с Георгиев и какво са си говорили”.

В този ред на мисли той призна, че е разговарял с Бойко Борисов, когото неколкократно нарече „генерал Борисов”, и иронично допълни, че не всеки негов ден започва с лидера на ГЕРБ. „Аз съм разговарял с ген. Борисов по темета „Белене”, така че да бъдат посочени всички инвеститори и ГЕРБ да заеме своята позиция, защото те имаха условия да го подкрепят – да има инвеститор и бюджетът да не е натоварен”, заяви Петков.

Скромните финанси на АБВ

След като преди седмица Георги Първанов се похвали със скромното финансиране на формацията му и скромната кампания, с която ще спечели няколко депутатски мандата на евроизборите, Румен Петков изрази обезпокоение от малкия бюджет.

„На този етап сме много зле откъм финансиране. Всички по-активни участници сме внесли по 1000 лв. в една сметка, имаме около 15 000 лв. Тъжно е, защото имам представа как се правят избори, още повече като знам какво стои срещу нас”, коментира той.