Членовете на движението АБВ отхвърлиха плахия опит за стопляне на взаимоотношенията, направен от председателя на БСП Сергей Станишев преди ден, и оставиха изцяло в ръцете на социалистите решението за изключването им от левицата.

Преди ден лидерът Станишев протегна ръка към отцепниците с призив за „разговор”, като ги покани на заседанието на Националния съвет на БСП на 1 февруари и на партийния конгрес на 8 февруари. На фона на катастрофалните за левицата социологически оценки след разцеплението той настоя, че все още има възможност за единна лява листа, защото „никой и нищо не може да бъде над БСП и над България”.

Тревогите на Станишев за „националния интерес и каузата на левицата” изглежда изобщо не са трогнали присъединилите се към АБВ. В петък две от водещите фигури - Георги Първанов и Румен Петков, отказаха да преговарят с БСП за членството си в партията. Водачът на алтернативната им листа за евроизборите Ивайло Калфин не е изправен пред подобна „дилема”, защото отдавна не е член на БСП.

Така практически левицата е поставена в неблагоприятна позиция, от която изглежда няма печеливш ход. Ако изключи членовете на АБВ от редиците си, окончателно проваля търсения шанс за единна евролиста. Ако пък не ги изключи, ще демонстрира отстъпление от принципите си, които първоначално защитаваше твърдо и убедено, наричайки отцепниците предатели.

Първанов и Петков показаха видимо раздразнение от подхода на БСП, които подходиха първо със заплаха от изключване, а после дадоха на заден ход.

„Не съм човек, който си мени мнението от днес за утре, както го направиха колегите от „Позитано" 20, които за една седмица излязоха с шест различни позиции”, коментира Георги Първанов в отговор на въпрос дали ще отиде на заседанието на Националния съвет на БСП в събота. „Случаят е приключен, забравете", добави президентът, цитирайки култовото заглавие на филма на италианския режисьор Дамиано Дамиани.

На пленума се очаква да бъде констатирано прекратяването на членството в БСП на социалистите от АБВ. Още по-рано тази седмица Първанов обяви, че не вижда причина да отиде на заседанието на ръководството на БСП.

Изказването на Румен Петков, който също няма да присъства на пленума, беше в същия дух: „Не мисля, че този апел да отидем и да си побъбрим е чистосърдечен. В понеделник ни изключиха, във вторник ни самоизключиха, в сряда продължиха напред и в четвъртък ни призоваха. Трудно мога да направя прогноза в събота каква мисъл ще осени ръководството”, коментира той.

Георги Първанов обяви петък за „ден на размисъл”. „Да оставим :Позитано" да размишляват, ние, както виждате, си вършим работата”, заяви той и остави Ивайло Калфин да продължи по темата на пресконференцията на АБВ – представянето на петте национални приоритета на движението, по които ще предизвика дебат в обществото и диалог с политическите сили.

„Първата и основна тема над всички е демографията в България, другите опорни теми са икономика, образование, здравеопазване, държавността и доверието в институциите”, изреди евродепутатът Ивайло Калфин, който посочи и проблемите на държавата: „бедност, мизерия, поляризация на обществото, несправедливост и още по-голямо чувство за несправедливост”.

„Липсват дългосрочни приоритети и институции, на които хората имат доверие”, добави Калфин. По думите му, властта в момента е един балон, в който стоят политически лидери. „Това, което искаме ние, е да спукаме балона”, декларира той.

„Отговорът на „Позитано" може да бъде елегантен, цивилизован и силен, като поеме една от тези теми, т.е. като влезем в режим на диалог като държавници, а не да се джафкаме непрестанно”, коментира още Георги Първанов.

Залози за изключване

В навечерието на развръзката вляво букмейкърската компания „Евробет” пусна залози за съдбата на Георги Първанов и Румен Петков в БСП.

Според предвидените коефициенти прекратяването на членството им в левицата е най-вероятно. Най-висок залог е обявен за самоизключването на двамата социалисти, което обаче е по-слабо вероятно. Заложилите на опцията членството им да не бъде прекратено, ще удвоят заложените пари.