След като вчера БСП и формацията на президента Георги Първанов АБВ втвърдиха тона и си размениха хапливи обвинения по повод евентуалното изключване от левицата, в четвъртък лидерът Сергей Станишев отново протегна ръка към отцепниците.

В свое изявление по повод предстоящия партиен конгрес на 8 февруари председателят на БСП отново отправи предложение за единна листа на социалистите за изборите за Европейски парламент с аргумента, че „никой и нищо не може да бъде над БСП и над България”.

Сергей Станишев смекчи категоричната си позиция за отстраняването от БСП на всички членове, ангажирани с проекта на Първанов. „Заслужава си да загърбим и личните пристрастия, и политическата си амбиция”, посочи Станишев. Той отбеляза, че не е чул нито един аргумент, който да прави различията им непреодолими, въпреки светкавичния отговор на твърденията на Георги Първанов, че в „страх и слабост тресат „Позитано” 20”.

„Единни, ние категорично побеждаваме на предстоящите избори. Затова ясно говорят всички социологически проучвания. Тежка заблуда е всяка друга теза и всяко друго действие.

Лидерът на БСП изрази готовност „в името на националния интерес и на каузата на левицата” да бъде изготвена единна лява листа за евровота.

След като посочи, че „разговорът е най-трудното нещо, но всеки, който смята себе си за отговорен политик, го дължи на хората от партията и на своите колеги”, той отправи своеобразна покана към АБВ да участва в такъв разговор на заседанието на Националния съвет на БСП, вместо чрез медиите.

След като последното социологическо проучване на „Алфа Рисърч” отреди на ГЕРБ мястото на първа политическа сила заради погълнатите от АБВ 20% от гласовете на левицата, Станишев не пропусна да използва и аргумента „да бием ГЕРБ”, след като изборните резултати между двете партии бяха пренесени на полето на лидерския „двубой”.

„Този ангажимент на БСП е изпълнен в най-добрия случай частично и днес в България витае страхът, който се изразява във въпроса - "Ами ако се върнат, какво ще се случи?". Именно това натоварва европейските избори и с национална кауза”, заяви Станишев и отбеляза важността на всеки глас за общия успех.

Де не бъде допуснато връщането на власт на ГЕРБ бе изтъкнато от Станишев като „ангажимент” на БСП. „Европейските избори са важни и защото европейските социалисти имат амбицията да обърнат посоката на развитие на Европейския съюз”, категоричен бе лидерът на БСП и ПЕС.

Като лидер на Партията на европейските социалисти Станишев излъчва притеснение и от международния си имидж, ако допусне вътрешно разделение в собствената си партия и евентуална загуба на евроизборите за левицата в България. „Тези избори имат голямо значение както за Европа, така и за България. За Европа - защото ние, европейските социалисти, имаме амбицията да обърнем посоката на развитие на ЕС, да го направим социален, демократичен, открит за проблемите на гражданите, даващ перспектива за по-добро бъдеще. За България - защото всички разбираме значението на тези избори както за достойното представяне на страната ни в ЕС, така и за вътрешнополитическата ситуация”, обясни Станишев.