Формацията на президента Георги Първанов АБВ се финансира със „скромни дарения от членския състав”, обясни самият той в предаването „120 минути” по bTV. Той предположи, че кампанията за европейските избори на неговата Гражданска инициатива ще бъде най-скромната от всички, но въпреки това прогнозира, че ще постигне целите си – „два, три, четири мандата”.

„На тези избори ще се разбере, че АБВ е най-перспективната формация”, декларира Първанов и призна, че не е мислил за възможността от провал на листата на АБВ с Ивайло Калфин начело.

В коментар на обратната възможност – успешно представяне, Георги Първанов заяви, че няма да вземе повод да поиска да оглави БСП. „Нямам амбиция за партийно ръководство, надявам се промяната в БСП да отвори пространство за широк диалог, не само в лявото пространство”, подчерта президентът (2002 г. – 2012 г.).
„Още нямам намерение да цепя БСП, правя нова листа, която ще „трупа” гласове за Партията на европейските социалисти, където ще бъдем отново заедно с БСП”, коментира Георги Първанов. В отговор на съмненията сред опонентите на АБВ как ще се бъдат реализирани заявките на формацията, той каза лаконично: „Ще имат възможност да видят как ще се случи.”

„За мен политическият резултат е важен от гледна точка на това левицата да се отвори отново, да консолидира разпилените гласове. Не е фатално организационното разделение, фатално е отсъствието на политическо взаимодействие”, подчерта Първанов.

Лидерство, приятелство, другарство

Той изрази надежда споровете му „по принципни въпроси” да не развалят отношенията му със социалистите – „приятелството, градено през най-трудните години”. Взаимоотношенията си със Сергей Станишев Първанов не нарече „приятелство”, а ги категоризира като „онова, което в левицата са назовали другарство – отношение на почтеност и откритост”. „Винаги има стремеж в новите лидери да се еманципират и да се докажат”, призна още Първанов.

В спомена за събитията от 1996 г. – 1997 г. президентът оцени тогавашния премиер Жан Виденов като „един честен политик”. „И когато грешеше, той беше воден от почтени намерения. Не мога обаче да оценя позитивно управлението му, защото имаше тежка финансова криза, зърнена криза, която се превърна в политическа криза, превърнала ни на ръба на гражданска война, такива неща трябва да се помнят”, коментира Първанов.

„Когато не управляваш добре, независимо от личните ти качества, трябва да се дръпнеш назад”, допълни веднага той и подчерта, че трябва да бъде даден шанс на „честни и почтени хора”.

„С АБВ искаме да дадем такъв шанс. Има хора, които отдавна са в политиката и за които не мога да кажа лоша дума – един такъв човек е Ивайло Калфин. Помня го от 1994 г., досега надявам се не сте чули подозрение и сянка на съмнение”, заяви лидерът на АБВ за бъдещия водач на листата на формацията.

С препратка към думите на Стефан Данаилов от преди години за настоящия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, когото актьорът и кандидат за вицепрезидент на БСП през 2012 г. посочил като пример за млад и неопетнен човек в редиците на социалистите, Георги Първанов коментира партийната подкрепа за личностите.

„Надявам се хора като Драгомир Стойнев да не изгорят в управлението, защото проблемите в сегашния му тежък ресор ще се стоварват персонално върху него. Важно е да има здрав партийно-парламентарен тил. Пробивите идват от „Позитано”, включително чрез някои меко казано неудачни кадрови предложения, както и отстъплението от някои обещания заради коалиционния партньор”, критикува президентът.

Ответен удар

Първанов отказа да коментира темата с евентуалното му изключване от БСП заради паралелната лява формация. Той все пак подчерта, че макар и да имат нещо общо с левицата, в по-голямата си част инициаторите на АБВ не са членове на БСП.

„В АБВ има съгласие по пет национални приоритета, които ще обявим точно когато някой ще решава нашата съдба на партийни членове”, заяви Първанов.

Той обаче не скри разочарованието си от дебата около членството му в БСП. „Голяма част от най-хубавите и активни години от живота ми са свързани с БСП, включително когато нямаше партийни субсидии, на „Позитано”20 нямаше ток, парно, телефон, с месеци хората не получаваха и стотинка, а все пак много хора издържаха”, обясни Георги Първанов и изрази надежда, вземайки решеният, социалистите да вземат предвид „всичко което съм дал за левицата и за България като президент”.

Тройната коалиция срещу Тайната коалиция
„Апелирам който ме критикува, да сравни сегашната Тройна коалиция с тогавашната. При Тройната коалиция имаше правила, докато сегашната е тайна”, подчерта Първанов, който критикува силно БСП за липсата на ясни отношения с коалиционния партньор ДПС и уклончивия отказ да бъде подписано коалиционно споразумение между двете управляващи партии.

„Макар че аз критикувах и формулата 8:5:3 между БСП, НДСВ и ДПС, какви или колко кадрови скандали имаше тогава? Сега буквално всяка втора е проблемна”, изтъкна Георги Първанов.

Оръжието флашка

В коментар на поредния скандал с подслушани български политици, в който е замесено и неговото име, лидерът на АБВ заяви, че не може да приеме подобни опити за политическа борба, характерни за един отминал етап от човешката история.

„Флашката ме връща обратно към началото на прехода, очевидно нищо не се е променило. Тогава обаче флашките не бяха оръжия за саморазправа с политически опоненти”, коментира той.

„Не бих могъл да внимавам какво говоря по телефона, защото моята работа е да контактувам и анализирам със свои приятели и съмишленици. Готов съм да изтърпя всичко, но се надявам органите на реда да си свършат работата”, заяви накрая Георги Първанов.