БСП се обяви против намерението на правителството за децентрализация на част от държавните административни структури. Решението на кабинета беше определено от левицата като „социален експеримент” и поредната медийна акция на кабинета.

Депутатът от Коалиция за България Драгомир Стойнев прочете в Народното събрание декларация на парламентарната група. В нея се казва още, че това, което се случва е „симулация на административна реформа”. „Червените” депутати настояват до две седмици министрите да представят ясна концепция в Народното събрание за преместването, план за действие с конкретни срокове и оценка за въздействието от реформата.

Основните искания на БСП са насочени срещу решението на правителството да премести НАП във Велико Търново, а Агенция „Митници” в Русе. Ако тези структури сменят локацията си, под риск попадат приходите в бюджета. ГЕРБ не се интересуват от съдбите на гражданите си, пише още в декларацията.

От левицата очертаха стъпките, по които да действа кабинета преди да се гласува местенето на част от държавните структури. „Червените” настояват първо да се проведат разговори с бизнеса, синдикатите и организираното гражданско общество и управляващите да се вслушат в тях.