Сектор „Туризъм” на икономическото министерство заедно с ръководещия го заместник-министър Иво Маринов се местят в Пловдив. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов, докато прерязваше лентата на новата сграда, която ще приюти администрацията.

Засега рокадата не е официална, но министър-председателят обеща това да се случи съвсем скоро на заседание на Министерски съвет. Той разясни, че градът е избран, тъй като е бил средище на траки, римляни и византийци, а в допълнение на това в него се намират и различни институции, които да подкрепят дейността на администрацията.

Предвижда се в него да бъдат настанени и отделни дейности от земеделското ведомство. Борисов обясни, че промените ще се случат плавно във времето, с тях ще се разкрият нови работни места, а задръстването в София ще намалее.

Разместването е в рамките на пилотен проект, който планира около 10 агенции да излязат от столицата и да бъдат настанени в други части на България. Промените ще се случат в рамките на 4-5 години. Според проекта данъчните трябва да бъдат преместени във Велико Търново, митниците в Русе, за Варна да замине агенцията по рибарство, а винарството да бъде пренасочено към Плевен. Според премиера така ще намалее трафикът в София и ще се разкрият нови работни места извън столицата,

„Агенцията по рибарство няма място в София. Нейното място е във Варна. В Пловдив ще бъдат преместени и някои от дейностите на НКЖИ”, каза още премиерът.

Той акцентира, че по регионите ще бъдат местени само министерски дейности, а не цели ведомства, тъй като това изисквало промяна в закона.

Преместването няма да е проблем

Пловдив, снимка: Аз, репортерът
Снимка: Аз, репортерът

Икономическият министър Делян Добрев също се включи в разясненията, като коментира, че ресорът „Туризъм” е сравнително малък – 30-40 човека, и няма пречка да бъде преместен.

Още се обмисля дали хората от София ще бъдат настанявани на квартира, но вероятно в звеното ще бъдат назначавани хора от града.

Делян Добрев допълни, че с това си действие правителството показва усилия в развитието на алтернативния туризъм, без да пренебрегва масовия турист.

„Пловдив е сърцето на алтернативните форми на културния туризъм. Наследството, което са оставили тук траките - всички гробници са на една крачка. Тук съществува и селски туризъм, и религиозен туризъм по Стара планина, тук е Долината на розите, всички спа-курорти са наоколо", заяви Добрев.

След като стана ясно, че Пловдив ще се превърне в център на туризма в България, премиерът направи забележка на кмета Иван Тотев по отношение на политиката към частни собственици и реститути заради „олюпени и паднали мазилки”.

„Като не искат да си поддържат сградите, да ги продадат, а не да ги дават под наем и да взимат луди пари, и да чакат общината да им направи мазилката”, заяви Борисов и даде съвет на градоначалника да бъде по-рязък.

Тотев обеща да приложи думите на премиера на практика и допълни, че се подготвя наредба, която да регулира вида на сградите в центъра на Пловдив.

Административната реформа на Дянков

Предприетите действия по преместване са част от стратегията за административна реформа, която подготвя финансовият министър Симеон Дянков.

Снимка: БГНЕС, архив

Преди дни той заяви, че административната децентрализация от много гледни точки е положителна стъпка и ще оживи големите областни центрове в страната. Очаква се по пренареждането на ведомствената карта да се работи през следващите 2-3 месеца, а по въпроса да се включат и министър Томислав Дончев и премиерът Бойко Борисов.

Идеята за извеждане на държавните администрации извън столицата има своята история. Тя бе публично обявена от вицепремиера Дянков още в първата година на управлението на правителството на ГЕРБ. Тогава се обсъждаше и вариантът екипът на Столична община да се нанесе в сградата на Министерство на земеделието, но това не се случи. Преместването би струвало 20 млн. лв., уточни премиерът Бойко Борисов.