Първите митнически дирекции ще бъдат преместени в Русе до септември. Това съобщи в крайдунавския град финансовият министър Симеон Дянков, който е инициатор и голям привърженик на идеята за децентрализиране на част от административните дейности – от София към провинцията.

След като решението за старт на реформата бе обявено преди около седмица от премиера Бойко Борисов, днес неговото вице Дянков даде да се разбере, че има и конкретен план как да се случи местенето на ключови министерски звена.

"Преместването ще стане на две вълни. Първите дирекции ще бъдат в Русе до септември тази година, а по-голямата част - до средата на 2013 година. Последни ще се преместят част от дирекциите, които се занимават с IT-техниката", обясни министърът на финансите.

По думите му, освен Агенция "Митници", в Русе ще бъде преместена още една агенция – коя ще е тя зависело от разговори с общинското и с областното ръководство. „Трябва да се търси такава, която подхожда за града - например свързана с пристанищата. По нея обаче ще мислим още малко", добави Симеон Дянков.

Той увери, че преместването на "Митници" няма да е скъпо. Оборудването щяло да се превози с БДЖ, като с дружеството вече всичко било договорено. "Стойността е от 100 000 до 150 000 лева за агенция. Сумата не е сериозна на фона на големия социален и икономически положителен ефект, който ще има", обясни финансовият министър и допълни, че международният опит показва, че това е много полезно за развитието на регионите.

Според Дянков подобни административни реформи на децентрализация са имали огромен положителен ефект за местните икономики. Така, например, в други държави ефектът е бил около 2,5 пъти повече новосформирани работни места. От ведомството на Дянков изчисляват, че с между 3000 и 4000 души ще се увеличи населението на Русе от преместването на една агенция.

Новината за русенци не бе съвсем изненадваща, тъй като преди дни депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев обяви след разговор с Дянков, че не една, а две агенции ще се преместят в северния град.