Две национални агенции предстои да бъдат преместени в Русе като част от плановете на правителството за административно децентрализиране - преместването на ключови министерски дейности в различни региони от страната.

Според депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев, при разговор с финансовия министър и председател на Съвета за административна реформа Симеон Дянков е станало ясно, че Русе ще стане важен административен център, в който най-вероятно ще са съсредоточени поне две агенции.

Нунев не съобщи за кои структури става въпрос, но премиерът Бойко Борисов вече обяви, че единият вариант е свързан с преместването в града на Агенция "Митници". Смята се, че това е логично понеже директорът на агенцията Ваньо Танов е свързан от години с Русе, а и местната митница е сред отличниците в борбата с контрабандата.

По неофициална информация на БГНЕС втората агенция в дунавския град ще бъде свързана с корабоплаването. По всяка вероятност става въпрос за Агенция "Пристанищна инфраструктура". Преместването на двете структури извън столицата е насрочено за септември, а кметът и областният управител на Русе имат за задача да определят подходящи за новите администрации сгради.

Началото на административната реформа, за която отговаря Симеон Дянков и която самият той обяви като проект още през първата година от управлението на ГЕРБ, бе дадено преди два дни в Пловдив. Тогава премиерът обяви, че в „града на тепетата” се мести сектор „Туризъм” на икономическото министерство.

Административната децентрализация, според кабинета, цели съживяването на големите областни центрове в страната, създаването на повече работни места там и същевременно разтоварване на столицата. По пренареждането на ведомствените структури по места ще работят през следващите 2-3 месеца Томислав Дончев, Симеон Дянков, както и самият министър-председател.