Новите избори ще са когато ги определи президентът. Ако той ми връчи мандат, ще го държа максимално дълго. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за БНР от Вашингтон.

"Няма да накарам моите избиратели, младите хора, работещите хора, които чакат да дойдат юли и август, за да отидат на почивки, да ги викаме на избори", аргументира се Борисов.

Смята се, че при избори през юли ще гласуват само партийните ядра и тези от българите, които нямат възможност да отидат на почивка. Поради тази причина политически сили като БСП, ДПС и "Атака" теоретично биха могли да се надяват на по-добър резултат.

Наглите

Демонстрация на арогантност и безпардонност – така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи „днешните скандални актове на правителството”. Става въпрос за вота в пленарна зала по приемане на нов състав на Сметна палата, както и назначаването на председател на Националния статистически институт (НСИ).

„Не знам с какви очи, след като са подали оставка, поне на партийно ниво, и БСП, и ДПС, и „Атака“ крещят отвън - оставка на правителството. А влязоха да направят кворум, за да може да минат Сметната палата, както и шеф на НСИ. Да избираш най-важният одиторен орган за седем години напред, след като си подал оставка, те вече го правиха това преди пет години. По същия начин последните дни вдигнаха пенсиите, си спомняте, без да има пари бюджета, разбира се, назначиха си посланици и хора на ръководни постове, които в последствие, ако тръгнат да бъдат махани, започват да говорят за реваншизъм, за чистка и за какво и да е било”, допълни още Борисов от Вашингтон, където продължава визитата му.

Бившият министър-председател посочва още, че „с днешния си ход те минираха всякаква възможност за каквито и да е нормални разговори по предсрочен вот, насрочени за другата седмица при президента". Затова тонът на КСНС щял да бъде конфронтационен.

„Какво има да говорим във вторник на КСНС, при положение, че те така безпардонно се държаха днес? И за седем години напред ще определят кой да бъде в най-важния одитен орган. При положение, че не участва най-голямата партия, спечелила изборите, в него. То просто не е само морално, то не е логично. Така че оттук нататък, за съжаление, разговорите няма да имат така желаната от мен мъдрост, толерантност, разбирателство”, каза още председателят на ГЕРБ.

По-рано депутатите на БСП и ДПС, без „Атака”, гласуваха новите членове на Сметната палата. Това стана, след като бе обявено, че парламентът не приема „сделката”, предложена от ГЕРБ – да не се избира състава на одитната институция като в замяна партията на Борисов оттегли петия вот на недоверие към кабинета „Орешарски”.

Решенията на ДКЕВР - нелегитимни

"Ако е вярно, че започва разследване на шефа на ДКЕВР за конфликт на интереси, това означава, че решенията на ДКЕВР са нелегитимни, че така, както многократно предупреждавахме, ДКЕВР не е независим регулатор, а партиен орган", заяви Бойко Борисов.

Повод за коментара му станаха информациите, че шефът на ДКЕВР Боян Боев в продължение на 6 дни (между 13 и 19 декември м.г.) е бил и в управлението на Българския енергиен холдинг.

За възможния "луфт" се заговори още около скандала с поправките в Закона за енергетиката, която от Реформаторския блок показаха документи, подписани от Боян Боев в качеството му на шеф на БЕХ, макар входящият им номер да е след назначаването му в ДКЕВР.

По думите на Бойко Борисов, ако конфликтът на интереси бъде доказан, това ще означава "много тежък отзвук в Брюксел".

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство