Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи своеобразно признание на най-сериозния си политически опонент – председателя на БСП, като изтъкна управленските му способности. „Станишев е най-подготвеният премиер след мен, защото е управлявал 4 години,” обясни Борисов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Той обаче го разкритикува, че се е отказал от поста на министър-председател още преди изборите, номинирайки за него бившия финансов министър Пламен Орешарски като експерт. „Лидерите да си поемат отговорността, а не да тикат напред експерти, които да бъдат отстреляни като мюрета,” призова Борисов.

„Да поемеш управлението на България в следващите месеци и години в тази криза е самоубийство за всяка партия. В крайна сметка имаме герои, които са си дали живота, за да има България. На едни им се е случило по време на война, на нас – по време на криза,” коментира още лидерът на ГЕРБ.

„Много лошо ще става в следващите години, който и да дойде на власт. Бих поздравил всеки, който поеме политическата отговорност,” допълни той.

„Може ли диктаторът да мачка?”

„Щастлив съм че днес всички социологически агенции дават предимство на ГЕРБ – след 4 г. управление хората продължават да вярват на ГЕРБ. Нека хората да си направят извода може ли диктатор да се мачка,” коментира Бойко Борисов последните данни за електоралната подкрепа преди деня на вота.

Той отново обясни хода си да подаде оставка на 20 февруари като акт на връщане на властта на народа за формиране на нов кабинет. Това според него е аргумент срещу всички, които са наричали него диктатор, а управлението му – авторитарно.

Еднопартийно управление срещу коалиция

„За мен вече е ясна формулата на коалиционно правителство,” обяви Бойко Борисов, но не пожела да влезе в никакви подробности около вероятните партньори след нощта на 12 май. Той повтори тезата си, че еднопартийно правителство би било най-добрият вариант за България, за да е ясно кой носи отговорността.

Той припомни, че съставянето на еднопартийно правителство на ГЕРБ през 2009 г. е станало възможно заради огромната преднина на партията пред останалите, влезли в парламента.

„Всяка партия се бори да е първа, за да получи първия мандат по конституция. Преди 4 години другите бяха много назад от нас. Сега, ако не ни стигнат гласовете, ако има по-малки партии, може да има разговори с тях. Като видим какви са ни силите и какво ни е дал народа, правим кабинет. Ако партиите в център дясно са в парламента и можем да направим с тях правителство, ще направим,” обясни Бойко Борисов. Той е скептичен към сформирането на програмно правителство с широка парламентарна подкрепа, за каквото настоява БСП, защото опозиционните на ГЕРБ партии, които биха го подкрепили, нямали единодушие по важните теми за България.

„ЦСКА и Левски не могат да направят общ отбор, но когато единият е първи, другият втори и първенството е силно, хората гледат – има борба на идеи. Затова трябва да има силни партии,” обясни метафорично Борисов.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС