„Не сме си изсмукали информацията за атентата в Бургас от пръстите”, заяви премиерът Бойко Борисов в парламента в отговор на въпрос, зададен от депутата от Коалиция за България Антон Кутев по темата.

След това последва едно хаотично обяснение на премиера за тежката обида, която нанася опозицията на „Хизбулла”, страхувайки се, че тя може да отговори с терористичен удар:

„Защо вие обиждате "Хизбулла"? Защото, ако вие считате, че това е организация, която ще ни отговори с терористичен акт, защото сме посочили, това би било тежка обида за тях. Ако вие се страхувате от терористичен акт, това означава, че тази организация има тези възможности и аз на тяхно място, щях да реагирам много остро. Изпратили сме всичките си поръчки до ливанското правителство. Ливанският премиер ни е обещал пълно съдействие".

Премиерът отхвърли косвено обвиненията за налаган натиск върху управляващите да посочат именно шиитската групировка за виновник, след като Израел и САЩ направиха точно това почти веднага след атентата в Бургас:

„След като председателят на ЕП Мартин Шулц похвали България за разследването, много други държави единодушно определиха българското разследване като добро, за вас това е лошо. Може действително някога да е имало натиск и това знаете от собствен опит, защото след посещението на Сергей Станишев в САЩ, той не е подписал „Белене”, за което аз много му благодаря”.

Борисов уточни още, че: „И в момента има висши ръководители на техните служби (канадски и австралийски – бел. ред.) в България, които работят съвместно с нас и се надявам, че това, което правят ще го довършат, но ако месеци наред върви разследването, самите вие питате до къде е стигнало, ние обявихме до къде е стигнало и го направихме в КСНС”.

Кутев използва възможността си да репликира: "Политиката на дюнерите не ни спаси от терористични актове. Ще трябва нещо повече да направите". И продължи словесната атака:

„Вие направихте едно обосновано предположение, което не е окончателен резултат и ни вкарва в реална опасност от терористични актове. Ако имахте окончателни резултати... и тези актове няма да станат в Министерски съвет, а най-вероятно в метрото или на някоя гара. Вашият министър на външните работи ясно заяви, че ако ударят Израел, това ще означава, че удрят България. Това на кой външнополитически приоритет отговаря? Това е самоубийствена политика, некомпетентност от висш ранг. За мен това е годно за учебниците по дипломация като абсолютно неподходяща".

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти