Премиерът Бойко Борисов насърчи приемането на спорния закон за конфискацията, чийто текстове не са само тежко критикувани от опозицията, но и предизвикаха вълна от комични и среднощни дебати в парламента.

Законът за конфискация се прави за всички. И ние не сме вечни. Ще дойдете догодина вие или след четири години. Така премиерът Борисов аргументира необходимостта от приемането на закона по време на откриването на седмия редовен конгрес на КНСБ.

Днес в парламента – огромни спорове. Аз се надявах, че политическите сили накрая ще гласуват закона за конфискация, добави Борисов.

Мнозинството започна да приема ударно текстовете на закона и дори за целта миналата седмица спретна среднощно заседание. От ГЕРБ по принцип смятат да удължат работното време на парламента до приемането на закона. Задъханото законодателно галопиране се обяснява с външния и с вътрешния натиск за приемането на проекта. Първоначално премиерът обеща законът да бъде факт до Великден. „Пусковият” срок обаче не бе спазен и депутатите от ГЕРБ си поставиха нов, в който да се „отреже лентата”. Той обаче изтече на вчерашния „ден на труда”.

Борисов продължи да защитава предложенията за конфискацията с рефрена за справедливостта. „Народът иска справедливост, иска ред”, заяви премиерът в полза на обявения от опозицията за рестриктивен закон.

„Ако гражданин каже – тук комшията издига един палат, това било топене, било клевета. Напротив, точно на гражданите разчитаме, че ще ги посочват тези имоти”, продължи Борисов.

Той попита опозицията защо не иска да приеме закона и си измисля оправдания. „Той ( законът – бел. ред.) ще важи и срещу нас, не както БСП и ДПС си приеха закон, който да важи само за 2009 година за амнистия за стопанските им престъпления”, заключи Борисов.