Малко преди полунощ снощи парламентът затвори врати. Задачата беше да се приеме колкото се може повече от закона за отнемане на имуществото, придобито по незаконен начин.

Депутатите приключиха работа с 26- ия член от изключително важния закон. Предложението имущество да не се отнема по донос беше подкрепено от 90 депутати.

Дебатът по закона продължи над 14 часа. Депутатите обсъждаха дали да се отнема имуществото, придобито незаконно 15 или 10 години назад, дали да е на стойност от 250 хиляди лева, защо може да се отнема без доказателства за престъпление и само по съмнение, дали да се конфискува имущество при административно наказание.

Най-обсъжданият въпрос обаче беше защо трябва да се работи до полунощ при положение, че тематиката е сложна.

"Практиката показва, че всички закони, които са се правили през нощта, или са се провалили, или са в КС, като избирателния кодекс, освен ако не са заплашени от премиера, че оставката ще бъде подадена утре сутринта и сега всички трябва да работим, за да не се случи", коментира работата до късно депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

"Моето предложение ще бъде извънредни заседания, докато се приеме самият закон. Ние сме поели ангажимент", заяви Красимир Велчев от ГЕРБ.

Опозицията се опита да прекъсне заседанието с процедурни хватки и искания за проверка на кворума.

От БСП напуснаха залата. Оказаха се обаче недостатъчно, за да прекратят заседанието. Заедно с депутатите от Синята коалиция, независимите и някои представители на "Атака", заседанието беше продължено.

Отсъствието на червените депутати дори роди виц - ръководството на столетницата било на юбилейния концерт на Веселин Маринов.

Заседанието приключи почти в полунощ. За днес остава три пъти повече работа.

Проектът е много по-строг от досегашния. За първи път се допуска да се отнема имущество, без да е доказано, че е придобито по престъпен начин и без въобще да е доказано престъпление.

Достатъчно е само да е повдигнато обвинение или лицето, срещу което законът действа, да е допуснало административно нарушение. Доходи, придобити от сивия сектор, също попадат под ударите на закона.

Проектът все пак е доста по-либерален отколкото в други страни в Европа. В Ирландия, например, прагът на имуществото, което ще бъде отнемано, е много по-нисък - едва 13 000 евро.