Между две дълги почивки - по Великден и за 1-ви май - депутатите заседават почти денонощно. Законът за конфискация на незаконно имущество ги докара до тук - да работят с 5 часа сън. Трети ден парламентът нищи законопроекта, а депутатите дори не успяха да го преполовят.

Снощи Народното събрание затвори врати малко преди полунощ, а днес от сутринта избраниците ни продължиха дебата по закона, като спорят буквално по всяка дума от него.

Към 9 часа депутатите едва успяха да се сберат

15 минути по-късно – подкрепени с кафе и шоколад - народните представители все пак започнаха работа. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отчете наличие на кворум и откри заседанието.

След тридневни дебати по ключовия законопроект на депутатите им остава три пъти повече работа. Но и днес споровете не бяха по същество.

В късна доба снощи те успяха все пак да приемат, че ще се отнема имуществото, придобито незаконно през последните 15 години и че няма да се правят проверки по анонимни сигнали. Как обаче ще се установява незаконно придобитото имущество е въпрос, чийто отговор още се търси. Опозицията нарече текстовете репресивни, а юристите започнаха да си мерят дипломите.

„Уважаеми колеги наистина е притеснително, че правната култура на това мнозинството е на такова ниво,” каза Мая Манолова от Коалиция за България, на което председателят на парламента Цецка Цачева отвърна с предупреждение: „Не обиждайте, ще ви санкционирам”.

Най-обсъжданият въпрос беше защо е нужно среднощно будуване в пленарна зала.

Вчера опозицията приложи всички хватки за прекъсване на заседанието, в това число и напускане на залата, но... без успех. Въпреки вълненията, депутатите останаха на работа чак до полунощ. От емоциите тази сутрин обаче не личеше, че не са доспали или че са изгубили интерес към закона.

Днес от лявото крило на залата отново се чуха критики, че предлаганият от управляващото мнозинство закон е низ от недоразумения, от взаимноизключващи се текстове, нарушаващи правата, както го описа депутатът от Коалиция за България Румен Петков. Според него законът съдържа посегателства върху правата на човека и се превръща в откровен инструмент за репресии. По думите му проектът е законодателна инфантилност:

"Все едно да ви попитаме кои са учениците на Кирил и Методий и вие да ми отговорите – Наум, Ангеларий, един трети и още двама"

На бившия вътрешен министър не му е ясно и кой ще извършва финансовото разследване и с какъв инструментариум. По думите му и в момента има компетентни органи, които извършват такива разследвания.

"С този закон легитимираме доносничеството и клеветата"

заяви Румен Петков и допълни: „По този начин задълбочаваме впечатлението, че в България корупцията е институционализирана”.

От опозицията казаха още, че законът посягал върху семейството, върху личността на хората.

"Няма страшно", отвърнаха от ГЕРБ

Според управляващите законът бил репресивен, но само срещу онези лица, които са извършили престъпление.

В тази връзка депутатите обсъдиха член 27 от законопроекта, от който става ясно, че Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще събира информация за имуществото, неговото местонахождение, стойността и правното основание за придобиването му. Членовете й ще се интересуват и от пазарната му стойност към момента на придобиването и към момента на проверката.

Работата по Закона за конфискацията ще продължи след почивните дни. Не са изключени и още среднощни заседания. Текстовете трябва да бъдат приети спешно, за да може Брюксел да ни похвали в юнския си доклад за борбата с престъпността.