Двама от председателите на парламентарни групи не са заявили участие в нито една група за приятелство с други държави - това са Бойко Борисов /ГЕРБ/ и Сергей Станишев /Коалиция за България/. Лидерът на ДПС Лютви Местан участва само в групата за приятелство с Република Корея. Председателят на "Атака" Волен Сидеров е член на пет групи за приятелство - с Бразилия, с Индия, с Китай, с Русия и с Унгария. Това показва статистиката на групите за приятелство в Народното събрание.

Русия и Китай са с най-много фенове в българския парламент. САЩ и Германия са на трета позиция, но далеч след първите две страни. Депутатите, избрали да участват в групата за приятелство с Русия са 135, а с Китай - 91. Едва 65 народни представители участват в групата за сътрудничество със САЩ. Толкова има и в групата за приятелство с Германия, предаде БТА.

Нито един народен представител от "Атака" не участва в групата за приятелство със САЩ. Единственият депутат от националистите, участващ в групите за приятелство със страните от Балканите, е Любомир Владимиров. Той се е записал в групата за дружба с Румъния. В останалите 11 групи няма представител на "Атака". Според депутати от партията това не е направено преднамерено, защото членството в тези групи е доброволно.

Нито един депутат от ДПС не участва в групата за приятелство с Румъния, в косовската група пък липсват народни представители от "Коалиция за България", в същото време без хора от ГЕРБ е групата за приятелство с Албания.

Най-голямата група за приятелство със страна от региона е тази с Турция, която има 52 народни представители. Гръцката група се състои от 35 депутати, а трета по-големина е групата за приятелство със Сърбия, която е от 30 депутати. В нея обаче участват председателя на парламента Михаил Миков и заместничката му Мая Манолова. В миналия мандат на парламента Миков е бил заместник-председател на групата, а в 40-то Народно събрание е бил неин председател, казаха от парламентарния пресцентър.

Македония, Хърватия и Черна гора събират по 18 приятели, групата за приятелство с Румъния е от 13 депутати. Фенове на Македония са също двама представители на ръководството на парламента - Мая Манолова и Алиосман Имамов.

Групите за сътрудничество с Косово и Словения са с по 11 депутати, в тази с Босна и Херцеговина има 10 народни представители, а групите с Албания и Кипър имат по осем членове.

От страните членки на ЕС, след Германия, най-много фенове събира Франция, - 56 души, следваща е групата за приятелство с Италия с 55 депутати. Народните представители, приятели на Великобритания са 52, а феновете на Испания са 44.

Латинска Америка и Далечният изток също имат своите привърженици сред народните представители. Групата за приятелство с Бразилия е от 47 души, а с Аржентина е от 17 депутати.

Със своите 53 членове групата за приятелство с Япония е сред най-големите. Но и страни като Тайланд също имат приятели в парламента. Тази група е с 10 участници. Доста пред нея, с 34 участници е групата за приятелство с Виетнам. Своите фенове има и КНДР. В тази група двама от тримата членове са представители на "Атака", третият е от "Коалиция за България".

Групата за приятелство България - Куба е с 38 народни представители. Представителство в нея имат всички парламентарни групи, като сред феновете на Острова на свободата са председателите на бюджетната комисия Йордан Цонев /ДПС/, на комисията по вътрешен ред и сигурност Атанас Мерджанов /КБ/ и на комисията по образование Ваня Добрева /КБ/.

Приятелите на Република Южна Африка са 16, а на Австралия - 22. Осем народни представители са приятели на Иран, съседният Ирак е привлякъл интереса на 10 депутати. Приятелите на Сирия са 11, а на Либия - четирима.

Председателят на парламента членува в една група за приятелство, тази със Сърбия. Неговите двама заместници Мая Манолова и Алиосман Имамов са в по няколко групи. Манолова има интерес освен към Сърбия и Македония и към Русия, Румъния и Казахстан. Имамов членува в групите за приятелство с Гърция, Босна и Херцеговина, Кувейт, Македония, Япония, Турция и Италия.