В отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров председателят на ГЕРБ Бойко Борисов благодари за оповестената информация по време на пресконференцията на обвинението днес и изрази удовлетворение от проявената „информираност и прозрачност при разследванията.”

Публикуваме пълния текст на писмото, подписано от Борисов и изпратено от редакцията на bTV от пресцентъра на ГЕРБ:

"Уважаеми г-н Цацаров,

От мое име и от името на партията, която представлявам, искам да Ви благодаря за изнесената публична информация от разследването, което българската Прокуратура води по случая „Костинброд“. Удовлетворени сме от волята, която Прокуратурата проявява, за информираност и прозрачност при разследванията си. Това е важно, както за всички български граждани, така и за международната общност, която наблюдава процеса по провеждането на парламентарните избори. Това беше важно и за авторитета на всички български политически партии, участвали в изборния процес.

В отговор на изразеното от Вас мнение по време на пресконференцията на прокуратурата, на 15.05.2013 г., че ПП ГЕРБ се е припознала като адресат на обвиненията за отпечатването на 350 000 нелегални бюлетини, Ви изпращаме 135 страници с публикации от български и международни електронни медии, които в деня за размисъл преди изборния ден нанесоха сериозни внушения и обвиниха индиректно ГЕРБ в манипулация на изборите. Внушенията бяха още по-мощни в заглавията на първите страници на вестниците в самия изборен ден на 12.05.2013 г. Надявам се въпреки Вашата натовареност да успеете да се запознаете в подробности със съдържанието на публикациите и да се убедите сам, че не става въпрос за самоприпознаване, а за директни обвинения, които бяха хвърлени върху авторитета и имиджа на Политическа партия ГЕРБ и мен самия, като нейн председател.

Искам да Ви уверя, че аз лично и партията, която предствалявам, продължаваме да стоим твърдо зад действията и професионализма, с който българската Прокуратура работи и отстоява своята независимост. Не веднъж съм заявявал, и категорично стоя зад това, че българските институции, в това число и прокуратурата, не бива да бъдат използвани за користни цели и в услуга на определени интереси. Призовавам всички политически партии да запазят авторитета и независимостта на институциите в страната. Убеден съм, че те трябва да работят в услуга на обществото. И за това призовавам партиите да сложим край на компроматните похвати в българската политика.

Политическа партия ГЕРБ и аз самия, винаги сме имали категорична позиция да не коментираме анонимни сигнали и класифицирани документи, за които нерегламентирано е изтекла информация. Винаги съм твърдял, че всяко неоторизирано оповестяване на класифицирана информация има вредни полседствия за авторитета на институциите. Използването на компромати и анонимки не е в стила на ПП ГЕРБ. Никога не сме го правили и няма да се изкушим да посегнем към този похват.

В заключение, адмирирам Вашата воля Прокуратурата да стигне докрай в разследването на всички сигнали за престъпления, за които е сезирана. Убеден съм, че истината е най-силният ми аргумент, от който съм се ръководил и ще продължа да се ръководя.

Желая Ви здраве и успех!"

От прецентъраа на ГЕРБ уточниха, че писмото е изпратено до главния прокурор и с копие до ОССЕ, ПАСЕ, Европейската комисия, Европейския парламент, Алианса на либералите и демократите в Европа, Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и Централната избирателна комисия.

  • Нито едно доказателство Желязков да е виновен за аферата "Костинброд"
  • Прокуратурата се съгласи, че никой не е виновен за аферата "Костинброд"
  • Единственият обвиняем по аферата "Костинброд" Росен Желязков не е виновен
  • Делото за аферата „Костинброд" - на финалната права
  • СГС заседава по делото за аферата „Костинброд”
  • Служител на костинбродската печатница: Прокуратурата показваше бракувани бюлетини
  • Съкратен процес за костинбродските бюлетини
  • Случаят "Костинброд" - обратно в прокуратурата
  • СГП протестира срещу връщането на делото "Костинброд"
  • Съдът спука прокурорския балон "Костинброд"