Надзорът на Българската народна банка си е затварял очите за много нередности във финансовата сфера, обяви служебният премиер проф. Георги Близнашки в предаването „Лице в лице” по bTV. Той нарече проблема с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка „бомба с цъкащ механизъм” и намекна, че в сектора може да се появяат още подобни проблеми.

„Надзорът на БНБ си е затварял очите за нередности, мисля, че и по други въпроси, но прокуратурата прави обобщение. Има неприятни явления и те се мултиплицират. Добре е, че се направиха положителни стъпки, но дълго време сме си затваряли очите – не се предприемаха необходимите мерки и то във времена, когато във властта бяха хора, които минаваха за финансови експерти”, коментира Близнашки, като отказа да посочи подробности с аргумента, че държавното обвинение още работи по случая.

Той призова мажоритарния собственик на проблемната банка Цветан Василев да се прибере в България, защото „има да отговаря на много въпроси”. „Мисля, че и съдебните власти имат въпроси към него”, допълни служебният премиер.

По думите му, големият проблем е как държавата да спаси своя военно-промишлен комплекс, чиито пари са в КТБ. Според Близнашки, предложението на финансовия миниртър Румен Порожанов за изплащане на малки суми между 500 и 1000 лв. би успокоило напрежението сред малките вложители в банката. Той обаче подчерта, че решението за такова действие е изцяло на финансовата институция.

„В началото на октомври трябва да има резултат, но има възможност да се поиска удължаване на срока на проверката”, посочи още Близнашки, без да се ангажира с никакви срокове за отварянето на банката.

Не можем без помощ от Европа

Служебният премиер призна безсилието на държавата да се справи с последствията от серията природни бедствия, сполетели страната през последната година. „Ще търсим помощ, то е ясно, не можем да се справим сами с бедствията, мащабите са прекалено големи. Без европейска помощ не можем да се справим”, заяви той и изрази съболезнования към близките на жертвите.

Той оцени действията на кабинета след последните наводнения като „енергични” заради спешните пътувания на министри до пострадалите места, но не спести критика към работата на местните власти. „Там, където общините не са си свършили работата, нещата са различни. Откакто сме на власт, имаме един основен проблем и това са бедствията”, подчерта Георги Близнашки.

По думите му, в подобни случаи е трудно да се търси отговорност на виновните, защото проблемите са натрупвани с години. „Полагаме усилия да ограничим незаконната сеч, да сложим край на тези явления. Опитваме се да бъдем близо до хората. Още тази седмица ще заседава комисията по бедствия”, обясни още Близнашки.

Той изрази мнение, че държавата е предоставила адекватен подслон на хората, които са останали без покрив след наводненията в различни части на страната. „И нашите хора станаха малко по-претенциозни – навсякъде по света се осигуряват фургони, но хората искат да си възстановят къщите, да се построят нови. Вече живеем в друг тип общество. Държавата не разполага с държавни предприятия, трябва да се разчита на една солидарност. Имаме заможни наши съграждани, всички трябва да се включат”, коментира Близнашки.

Служебният премиер информира още, че специална група специалисти ще направи подробен преглед на заплахите от природните бедствия и ще направи дългосрочна прогноза за евентуалнитепроблеми на България, което ще бъде безплатно за данъкоплатците.

Цената на привидното социално успокоение

Служебният премиер потвърди, че предстои увеличение на цената на тока заради дефицита в енергетиката, който нараства лавинообразно. „Това привидно намаляване на цените в последно време бе, за да се постигне един ефект на социално успокоение. Водещоте експерти на левицата заявиха открито позицията си по този въпрос и аз мога само да им благодаря, защото има нужда от национален консенсус. Ще се търсят минимални равнища на увеличение”, заяви Георги Близнашки.

Успехите на Ваньо Танов

По друга тема с отношение към бюджета – Агенция „Митници”, служебният премиер похвали новоназначения стар директор Ваньо Танов. „Приходите в Митниците тръгват - акцизите за този месец са 40-50 млн. лв.”, подчерта Близнашки, но остави самият директор да съобщи подробностите.

„Има рязко подобряване на приходите на агенцията. Тези няколко седмици дават положителен резултат. Митниците бяха изключително слабо звено”, посочи още Близнашки.

Той отново назначи предизвикалото противоречиви реакции назначение, като подчерта, че Ваньо Танов е „човек с огромен професионален опит, който влизайки там, знае какво да направи”. „Просто беше нужен професионалист, мисля, че не сбъркахме – неговата интервенция дава резултат. Това беше полезен за държавата ход. Не е важно каква е котката – бяла или черна, важно е да лови мишки”, допълни служебният премиер.

Нещата, които не се казват

Проф. Георги Близнашки коментира и Визията за отбрана 2020, чийто текст също предизвика противоречиви реакции, след като премиерът наложи ревизия на първоначално предложения текст, в който Русия беше посочена като източник на заплаха за националната сигурност на България.

„Това беше един твърде суров работен вариант. Неслучайно отпадна тази формула – дори да е така, не можеш да го кажеш открито. Не можеш да наречеш една велика сила източник на заплаха. Ако не можем да ги запазим като партньори, трябва да не ги правим противници”, посочи служебният премиер.

По думите му, създаденият конфликт между държавните мъже е „измислен с твърде много спекулации”. „Аз бях водещият реформатор в БСП, за преориентиране и присъединяване към НАТО”, подчерта той и допълни, че в България има „вътрешен проблем с политически, военни, бизнес лобита, свързани с Русия или САЩ”.

„Ние се присъединяваме към всички инициативи на НАТО. Ние участваме с наши сили и средства в общото командване на източното направление, ще се търси укрепване на нашите военноморски сили, за да не се стига до конфронтации и злоупотреби, ще търсим укрепване на въздушната отбрана”, допълни Близнашки.

„Едно е да говорим за европейския мир и действията, които застрашават световния правен ред, друго България да се изживява като жертва. Трябва да усмирим наши фактори, които си позволяват открито да защитават една или друга геополитическа позиция. Нещата опират до икономически санкции, ние участваме във всичко това, но трябва да следим и за това нашите загуби да бъдат контролирани, трябва да си отваряме очита за източниците на газ, първа жертва в най-тежко положение”, заяви още служебният премиер.

Няма да има Костинброд 2

В заключение Георги Близнашки увери, че няма да има повторение на скандала с бюлетините от печатницата в Костинброд, разиграл се с участието на определена медийна група в деня за размисъл преди предсрочния вот през май 2013 г.

„Няма да има Костинброд 2, системата за сигурност е изключително сериозна, запознах се с процеса”, подчерта премиерът.

„Днес имаше заседание на изборния борд, зам.-министъра изнесе информация, че няма разлика между броя лични карти и хората”, посочи той по отношение на фантомите в избиратвлните списъци.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани