С гласовете на ГЕРБ и „Обединени патриоти” парламентът прие на второ четене новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество с който се създава нов орган за борба с подкупните държавни служители на висши длъжности. Това стана на практика без дебат в Пленарната зала.

Ръководството на комисията ще бъде избирано от Народното събрание, което от месеци е повод за спорове между управляващите и опозицията, която смята, че независимостта на новата служба ще се гарантира само от участие на президента в избора на шефовете й. Румен Радев вече заплаши с вето.

Производството за установяване на конфликт на интереси ще се образува в срок до 6 месеца от откриването на нарушението, но не по-късно от 3 години от извършването му. Според закона при установяване на конфликт на интереси лицата няма да могат да заемат публична длъжност за 1 година.

Комисията няма да разглежда анонимни сигнали. Сериозни критики претърпя приетият на първо четене текст, според който подалите сигнал за корупция може след това да носят отговорност по дело за клевета при приключила без резултат проверка. Според „Фокус” в окончателния вариант е било решено подателите да не търпят неблагоприятни последици и самоличността им да не се разкрива.

Макар да няма разследващи функции, структурата ще може да прави искания за използване на специални разузнавателни средства (СРС) в оперативно-издирвателната си дейност. Това също стана повод за негативни коментари, тъй като до момента само МВР, ДАНС и прокуратурата имаха право да искат подслушване.